Vrakparken på Porkala udd öppnar

03.09.2018 11:41

Kategori: Turism Idrott och friluftsliv Kultur Fritid

Kyrkslätts nya, internationellt unika sevärdhet, vrakparken under vatten, öppnar 3.9.

Framför Porkala udd ligger som bekant vraken av tiotals båtar, de äldsta från ungefär 1600-talet. I den nya vrakparken kan man bekanta sig med vraken antingen genom att dyka där eller digitalt på nätet med hjälp av 3D-modeller och dykningsvideor. Till att börja med ingår fyra vrak från uppskattningsvis 1600-1800-talen i presentationen. Vraken har märkts ut med rep och bojar. Dykningsparken på Porkala udds havsområde är avgiftsfri och det är fritt fram att dyka där.

”Samtidigt som arkeologiska undersökningar och byggandet av parken framskrider under ytan, presenteras detta arbete och fynden på webben”, berättar en av parkens byggare, dykningsentusiast Markku Luoto från dykningsföreningen Nousu ry. På vrakparkens webbplats wreckpark.eu finns redan rikligt med bakgrundsinformation och bildmaterial från 3D-animationer till kartor och videor. Bekanta dig på webben t.ex. med vraket Alko, som sjönk med en kalkstenslast i slutet av 1800-talet, eller med vraket av det gåtfulla krigsfartyget Tykkikylki.

En grupp frivilliga från Finlands marinekologiska sällskap och Nousu har ansvarat för byggandet av parken. Museiverket har stött projektet som en del av finansieringen av temaåret Europaåret för kulturarv.

ruori hylkypuisto