Venlas sommarjobb på Hobbybilen och som ledare på sommarlägren - glatt sinne och något att göra åt barnen under semestern

02.07.2021 10:52

Kategori: Idrott och friluftsliv Ungdoms- och idrottstjänster Barn Fritid Unga

Jag är Venla, 16-årig sommarjobbare, och jag har nu fått uppleva hobbybils- och sommarlägerverksamheten som kommunen ordnar för barn, och hur det är att jobba där. 

Den här sommaren har jag varit handledare på tre olika en vecka långa sommarläger för barn. De var baknings- och pysselläger och sommarläger. På lägren fick jag bland annat hjälpa barnen med handarbete, hålla dem sällskap och övervaka. Jag fick också hitta på saker för dem att göra och deltog i deras spel om barnen ville. 

En vecka jobbar jag med hobbybilen. Jag åker runt i Kyrkslätt med ett par ungdoms- och idrottsledare. Hobbybilen är full med olika motions- och spelredskap för barn. Från bilen ger man barnen de redskap som de vill ha och vid behov hjälper jag till exempel med att bygga hinderbanor eller ger anvisningar för hur man använder något redskap. Till slut samlar vi ihop alla redskapen och åker vidare till ett nytt ställe.

Det har varit roligt att se hur barnen helt klart tycker om att komma till hobbybilen och prova på olika spel och idrottsgrenar. Ofta hittar barnen nåt att göra som de aldrig tidigare provat på. Fast många av barnen har ju nog redan tidigare bekantat sig med hobbybilen. En gren som barnen varit ivriga med är sugkoppsbågskytte. Där är en handledare med och ger anvisningar till dem som behöver. Andra populära redskap har varit hoppstavar, Ezy rollers och käpphästar. Där finns såklart mycket annat också.

Det har varit skoj att jobba med hobbybilen och det är annars också en bra uppfinning som borde finnas på andra ställen också. Många barn och också vuxna har sagt rakt ut till oss att då man inte under sommarlovet kommer på annat för barnen att göra, är det alltid roligt att komma till hobbybilen. Särskilt då det är fint sommarväder är det skoj med hobbybilen när det också kommer fler besökare.  

Skribent: Venla Lankia, 16-årig sommarjobbare vid ungdoms- och idrottstjänsterna

Hobbybilen kör omkring Kyrkslätt hela sommaren, tiderna och platserna ser man på adressen www.kyrkslatt.fi/hobbybilen 

För att se vad som sker för barn och ungdomar så lönar det sig också att följa oss på sociala medierna Facebook: @kirkkonummennuorisojaliikunta och Instagram: @kirkkonumminuorisojaliikunta

Sommarjobbare Venla