Veikkolan koulu vann den riksomfattande matlagningstävlingen Ruokavisa

25.04.2018 09:56

Kategori: Barn Unga Utbildning

Ett fyra personers lag från Veikkolan koulu vann kunskapstävlingen Ruokavisa, som är avsedd för elever i grundskolans högre årskurser. Veikkolan koulu representerades av 8-klassarna Elena Kinnunen, Vanessa Vähäketo, Jussi Virtanen och Ronny Sunden. Eleverna fick stöd av sin lärare Ninni Kuisma. Elevernas ställning i tävlingen var speciell, eftersom Veikkola avgick med seger också i förra årets Ruokavisa-tävling. Eleverna klarade sig ändå fint i den stressande situationen. Finalen ordnades 20.4 i samband med barnmässan i Helsingfors Mässcentrum. Temat i år var finländsk matkultur.

Eleverna i representationslagen hade förberett sig för finalen genom att planera en trerättersmeny som de skulle kunna servera till exempel till vänner. I förhandsuppgiften hade lagen utöver planeringen av menyerna motiverat sina val ur ansvarsperspektiv och med tanke på årets tema, matkultur.

Som förrätt tillredde Veikkolan koulu Svea-mammas köttbullar, klappgurka och yoghurtsås med mynta, som huvudrätt Ryska maktens laxsoppa och boveteknäckebröd och som efterrätt lovsång till Finlands svan. Resultatet var en marängsvan som innehöll bl.a. mascarponemousse med lingon och lakritssås.

Vinnarlagets pris är kollektivt och gagnar hela skolan: vinnarskolans klassrum för huslig ekonomi uppdateras med nya hushållsapparater.