Världens största iskarusell byggs i Kyrkslätt 4.2.

24.01.2018 15:30

Kategori: Barn Unga Idrott och friluftsliv Fritid

Söndagen den 4 februari kl. 14-17 görs ett världsrekordförsök i Kyrkslätt. Målet är att såga ut och snurra runt en isbit som är mer än en hektar stor.

Senaste vinter gjordes en iskarusell som hade en diameter på 57 meter och den stod som världens största endast ett par veckor. Nu innehas rekordet av ett sällskap i Minnesota i USA, där man byggt en 110 meters karusell. Wohls Gård vill nu ta rekordet tillbaka till Finland. Därför har uppfinnaren av iskarusellmaskinen, vetenskapsförfattaren Janne Käpylehto kallats till sjön Humaljärvi nedanför Wohls Gård, för att bygga en 120-meters karusell.

-Jag tror det blir en fin friluftsdag för hela familjen, kombinerat med finsk ingenjörskunnande och lekfullhet. Visst blir det intressant att se om alla på plats tillsammans kan skuffa runt en isbit som sannolikt väger typ 2 miljoner kg, säger verksamhetsledare Håkan Näsman.

För att säkerställa farten och dessutom hålla igång karusellen resten av veckan, t.om. fastlagssöndagen, finns även två elutombordare på plats. Scouter kommer att bygga igloon på isen och gården ser tillsammans med den lokala ungdomsföreningen till att det finns mat och dryck för publiken. Beroende på isytans kvalitet ser man även t.ex. lokala konståkare och hockeyspelare på isen. Isens tjocklek är inte mera något orosmoment, då isen redan är närmare 20 cm tjock.

""

Fakta:

  • på Humaljärvis is sågas världens största iskarusell
  • diametern: 120 meter. Omkrets 377 m. Yta 1,13 ha. Vikt, vid 20 cm is: 2,2 milj kilo.
  • en mindre karusell innanför, som snurrar i motsatt riktning
  • publiken kan bygga igloon med lokala scouter
  • till kvällen ljussätts karusellen och den hålls snurrande till fastlagssöndagen

Platsen: Sjön Humaljärvi nedanför Wohls Gård, Volsvägen 605 i Kyrkslätt.
OBS! Nonstop busstrafik (5€, kontant i bussen) ca varje 30 min med start kl 13.30, sista returen 17.00 med Lundströms buss från Kyrkslätts resecenter invid tågstationen. I övrigt rekommenderas publiken samåka.
Restaurangen öppen kl. 12-17.

Mera information: Wohls Gård, Håkan Näsman, tfn 050 358 9582, hakan.nasman@wohlsgard.fi

iskarusell