Vaccineringarna av 70–79-åringar inleds vecka 11

09.03.2021 15:49

Kategori: Coronasituationen Vård- och omsorgsväsendet

Tidsbeställningen till coronavaccinering för personer födda åren 1942–1951 öppnas i tjänsten coronavaccinbokning.fi torsdag 11.3. Man kan också boka tid via tjänsten ”boka tid för en annan person” eller genom att lämna ett meddelande i återuppringningstjänsten. Vaccineringen fortsätter av alla de ålders- och riskgrupper vars vaccinering redan inletts.

Den nionde mars hade sammanlagt 2 595 Kyrkslättsbor fått det första och 746 det andra coronavaccinet. Yrkespersoner inom social- och hälsovården som utför arbete med anknytning till coronaviruset och personerna inom anstaltsvården och deras vårdare har redan vaccinerats.

Över hälften av medborgarna som fyllt 80 år och närståendevårdarna och personer över 65 år som bor i samma hushåll har vaccinerats, och av hemvårdens kunder ungefär hälften. Vaccineringen av personer i åldern 70–79 år inleds vecka 11.

Vecka 10 utvidgades vaccineringen av personer som hör till riskgrupp 1 att omfatta hela åldersgruppen, dvs. 18–69-åringar. Till gruppen hör sådana personer som har en sjukdom eller ett tillstånd som mycket kraftigt ökar risken för svår covid-19 sjukdom.

Omfattande vaccinering för hela befolkningen och social- och hälsovårdspersonalen torde inledas tidigast i slutet av våren.

Tidsbokning krävs

Man ska boka tid till vaccineringen. Vi ber att man i första hand bokar tid via webben på adressen www.coronavaccinbokning.fi. Det öppnas tider i tjänsten i takt med att det finns vaccin att få. Om det inte finns vaccin, erbjuds det inte tider.  

Nu är det också möjligt att sköta ärenden för en annan vuxen person på webben. För det måste du ha en officiell fullmakt, som du kan skaffa i webbtjänsten Suomi.fi.

Om det inte går att boka tid via webben, kan man göra det per telefon till hälsocentralens återuppringningstjänst 09 2968 3401. Då du ringer återuppringningstjänsten, välj coronavaccinering som orsak till samtalet. Ring bara en gång, och vänta sedan på att bli uppringd. Det är tyvärr rusning i vår telefonservice, och det kan ta flera dagar innan någon ringer tillbaka.

I samband med tidsbokningen ska den som ska vaccineras meddela till vilken grupp som ska vaccineras hen hör. Vi kontrollerar gruppen med var och en ännu före vaccineringen, så ta med ditt Fpa-kort och eventuella behövliga uppgifter från andra ställen om att du hör till gruppen som står i vaccineringstur.

Det lönar sig att komma till vaccineringen först lite före den bokade tiden för att det inte ska uppstå rusning i väntrummet.

Uppgiften om vaccineringsplatsen kommer i samma textmeddelande som bekräftelsen av tidsbokningen av vaccineringen. Vaccinationsplatsen är ännu veckorna 9 och 10 i Familjecentralen på andra våningen i Kirkkonummen Ostari. Ingången dit är genom Stationsvägen 3B eller via parkeringshallen med hiss. Från och med den 15 mars flyttar vaccinationsplatsen till affärslokalerna på gatuplan i samma byggnad. Ingången dit är från Stationsbågens sida, adress Stationsbågen 1. Tidtabellen för framskridandet av vaccinationerna beror på antalet olika typer av vacciner som kommunen får.

Coronasituationen i Kyrkslätt 9.3 på bilden nedan

Hittills har 2595 kommuninvånare fått den första vaccindosen och 746 kommuninvånare har fått den andra dosen. Alla yrkespersoner inom social- och hälsovården som utför arbete med anknytning till coronan har vaccinerats. Också personal och boende i enheter inom boendeservice och anstaltsvård för äldre personer har vaccinerats. 

Vaccinationerna av kommuninvånare som fyllt 80 år och närståendevårdare och personer över 65 år som bor i samma hushåll har inletts vecka 4 och fortsätter ännu. För nuvarande har nästan hälften av gruppen i fråga vaccinerats.

Vaccinationerna av kommuninvånare i åldern 70–79 år och närståendevårdare och personer över 65 år som bor i samma hushåll börjar vecka 11.

Ungefär hälften av hemvårdens kunder har vaccinerats. Vaccinationerna inleddes vecka 7. Vaccinationerna av kommuninvånare som hör till riskgruppen inleddes vecka 7. 

Vaccineringen av den senaste gruppen, dvs. de 18–69-åringar som har en sjukdom eller ett tillstånd som mycket kraftigt ökar risken för svår covid-19 sjukdom (riskgrupp 1), inleddes vecka 10.

Beräknad start för omfattande vaccinationer av befolkningen och social- och hälsovårdspersonalen är i slutet av våren.

Tidtabellen för framskridandet av vaccinationerna beror på antalet olika typer av vacciner som kommunen får.

Fyrlogo