Vaccinering av riskgrupp 1 utvidgas till yngre åldersgrupper

24.02.2021 10:30

Kategori: Vård- och omsorgsväsendet Coronasituationen

Vaccinering av personer som hör till riskgrupp 1 kommer att utvidgas till yngre åldersgrupper. Alla som under det pågående året fyller 55–69 år som hör till denna grupp, dvs. personer födda 1952–1966, kan nu boka tid för vaccinering. Till riskgrupp 1 hör sådana personer som har en sjukdom som mycket kraftigt ökar risken för svår covid-19 sjukdom. Vaccineringen av personer över 80 år och personer som under det pågående året fyller 80 år fortsätter också.

Man ska boka tid till vaccineringen. Vi ber att man i första hand bokar tid via webben på adressen www.koronarokotusaika.fi (coronavaccinbokning.fi). Lediga tider öppnas i tjänsten i takt med att det finns vaccin att få. Om det inte finns vaccin, erbjuds det inte tider. Då lönar det sig att försöka boka tid på nytt följande dag. Om det inte går att boka tid på webben, finns det inte heller tider att få per telefon från hälsocentralen.

Uppgiften om vaccineringsplatsen kommer i samma textmeddelande som bekräftelsen av tidsbokningen av vaccineringen.

Tiden till boostervaccinationen ges vid det första vaccineringsbesöket.

Nu är det också möjligt att sköta ärenden för en annan vuxen person på webben. För det måste du ha en officiell fullmakt, som du kan skaffa i webbtjänsten Suomi.fi.

I samband med tidsbokningen ska den som ska vaccineras meddela till vilken grupp som ska vaccineras hen hör. Vi kontrollerar gruppen med var och en ännu före vaccineringen, så ta med ditt Fpa-kort och eventuella behövliga uppgifter från andra ställen om att du hör till gruppen som står i vaccineringstur.

Om det inte går att boka tid via webben, kan man göra det per telefon till hälsocentralens återuppringningstjänst 09 2968 3401. Då du ringer återuppringningstjänsten, välj coronavaccinering som orsak till samtalet. Ring bara en gång, och vänta sedan på att bli uppringd. Det är tyvärr rusning i vår telefonservice, och det kan ta flera dagar innan någon ringer tillbaka.

Fyrlogo