Unga musiker från Kyrkslätt spelar Med Mästarna

13.09.2019 17:17

Kategori: Musikinstitutet Unga Fritid

Fjorton unga musiker från Kyrkslätts musikinstitut spelar med Nationaloperans orkester i konserten Med Mästarna fredag 20.9.2019. I konserten deltar också studerande från Helsingfors Konservatorium och Musikinstitutet Kungsvägen i Esbo.

Konserten dirigeras av den ansedda finländska dirigenten Anna-Maria Helsing, och gästande solister är mezzosopranen Elli Vallinoja och barytonen Olli Tuovinen.

Under augusti månad har de unga repeterat under ledning av musikinstitutets kapellmästare Tuomas Törmi och också hemma har de övat mer än vanligt.

- Jag tog mig själv i kragen och övade riktigt ordentligt en vecka säger violinisten Elmo Laasonen. På YouTube finns också bra videor som man kan se och höra på.

Trötta men glada unga musiker efter den första gemensamma repetitionen.

Den första gemensamma repetitionen med operans mästare hölls måndag 9.9.2019. Spelarna tyckte den gemensamma repetitionen var kul.

- Vid repetitionen var det fint att ha en egen pultkamrat från operans orkester, berättar Ronja Eskola som spelar cello. 

Och vad är då en pultkamrat? I en orkester spelar stråkmusiker oftast i par och delar samma notställ och noter - och paret kallas pultkamrat.

- Att spela med orkestern var på sitt sätt svårare, men också mera kul än vanligt, fortsätter Ronja Eskola

Det var trevligt och avslappnat att spela med operans musiker - man får fint stöd av de mera erfarna musikerna.

- Och det kommer mera ljud därifrån, ler violinisten Otso Mäkivuokko.

De unga musikerna gillar konsertens repertoar.

- Repertoaren är verkligen bra, särskilt när den innehåller kända bitar som man har hört, konstaterar violinisten Roosa Ritala.

I konserten ingår bl.a. Elgars marsch Pomp and Circumstance, ouvertyren till Bizets opera Carmen och Blommornas vals ur Tjajkovskijs balett Nötknäpparen och polonäsen ur operan Eugen Onegin.

Konserten Med Mästarna framförs på Nationaloperans huvudscen fredag 20.9.2019 kl. 19.00. Det är fritt inträde till konserten.

Läs mer om konserten

första gemensamma repetitionen på nationaloperan