Välj en sida

Kampanjen Trygg skolväg för alla som inleddes år 2018 fick i år en fortsättning efter ett par års paus. Som en del av kampanjen erbjuder bilskolan Autokoulu Safiiri i samarbete med Kyrkslätts kommun trafikupplysning och mopedinfo för alla Kyrkslätts åttondeklassare.

Först i turen var Nissnikun koulu på tisdag morgon 17.5 och senare samma dag åttondeklassarna i Veikkolan koulu. På onsdag 18.5 fick också åttondeklassarna i Jokirinteen koulu och Winellska skolan vara med i svängarna. I de här fyra skolorna finns cirka 600 åttondeklassare som just nu är i bästa mopedåldern.

Under evenemanget fick eleverna information om mopedåkning. Dessutom fick de utföra uppgifter vid olika kontroller. Eleverna deltog också i en frågesport via mobilen. Resultaten visade att de unga nog vet hur man beter sig klokt i trafiken, men frågor beträffande korsningar och övergångsställen var ändå lite svårare.

Praktiska experiment och insikter om trafiksäkerhet vid olika kontroller

Eleverna fick pröva på en krockkälke där man sätter sig på en bilbänk, spänner fast säkerhetsbältet och åker framåt i en hastighet på 7 km/h – tills det blir det tvärstopp. Elias från Nissnikun koulu var en av dem som prövade. Han förvånades av hur hård stöten var även om det var så lite fart. Elias har för avsikt att ta mopedkort på hösten och sa att man fick många goda insikter av mopedinfon.

Bilskolan hade också med sig en speciell våg. När man sätter sig i den visar vågen personens tyngd då bilen kör med en hastighet på 50 km/h. I den hastigheten väger en vanlig åttondeklassare cirka 2500–3000 kg.

En av uppgifterna var att gå längs rutten på ouppmärksamhetsmattan. Man tog tid, och den andra gången skulle man gå och skriva ett textmeddelande på samma gång. Många elever var förvånade av hur mycket långsammare den andra gångrundan var. Med telefonen i handen var det mycket svårare.

Hur viktigt det är att använda hjälm demonstrerade bilskolans personal med hjälp av ett ägg med en hjälm i lämplig storlek. Då man fäller ägget i golvet skadas det inte när det har hjälm på huvudet. Detsamma gäller människors huvuden. Då man åker moped ska hjälmen alltså alltid vara på huvudet!

Tack till bilskolan Autokoulu Safiiri för de intressanta lektionerna!

På bilden Stafan Paul från Autokoulu Safiiri