Spänning, finlandssvenskt och Mamma Mu toppar den svenska utlåningen i Kyrkslätt

09.04.2021 11:25

Kategori: Bibliotek

Kjell Westös böcker är ständiga favoriter på listan över mest lånade svenska romaner i Kyrkslätts bibliotek.

Kjell Westös böcker är ständiga favoriter på listan över mest lånade svenska romaner i Kyrkslätts bibliotek. I fjol var hans senast utkomna roman Tritonus etta på listan, tätt följd av Philip Teirs Jungfrustigen. Glädjande är att det är böcker av finlandssvenska författare som ligger bra till på tio i topp listan. Milja Sarkolas Mitt kapital, Maria Grundvalls Sommardrömmen och Axel Åhmans Klein, alla tre debuter, hör också till de mest utlånade under fjolåret.

Förövrigt är det nordisk spänning som vi hittar på listan över de mest utlånade. Återkommande favoriter är Anna Jansson, Jussi Adler-Olsen och Camilla Läckberg. Finlandssvenska Eva Frantz med senaste boken om Anna Glad, För han var redan dö, finns också högt upp på listan över mest läst spänning.

Vildhavre : sista brevet till pappa, en bok av Otto Gabrielsson om sitt förhållande till pappan Jörn Donner, ligger först på listan över de mest lånade faktaböckerna på svenska. Brevväxlingen mellan Juha Itkonen och Kjell Westö, 7 + 7 : brev i en orolig tid och Den försiktiga resenären av Merete Mazzarella följer strax efter på listan. Nya mattrender intresserar alltid och vi hittar två kokböcker bland favoriterna, Keto-licious av Hanna Gillving och Mera veckans vego : grön middag på bara 30 minuter av Sara Begner. Lokalhistoria hör också år efter år till de mest lånade, Sigbritt Backmans Det gamla Kyrkslätt återfinns igen på vår lista.

De mest lånade bilderböckerna för barn är igen de alltid lika populära böckerna om Mamma Mu och Kråkan. Med på listan hittar vi också Tove Appelgrens senaste, Vesta Linnea och vännerna. Böckerna om Pelle Svanslös och Alfons Åberg är klassiska favoriter år efter år. Listan över de mest lästa barnromanerna domineras av barnboksserien Lassemajas detektivbyrå av Mårten Widmark, men Kalle Knaster av den finlandssvenska författaren Carina Wolff-Brandt ryms också med bland favoriterna.

Spänning, finlandssvenskt och Mamma Mu toppar den svenska utlåningen i Kyrkslätt