Serbisk Slava i Kyrkslätt-tappning när Winellska skolan fick besök från Serbien

16.05.2019 11:43

Kategori: Skolor Barn Unga

Klass 8E i Winellska skolan har i år deltagit i EU-projektet Heritage Hubs, som går ut på att elever ”byter” kulturtraditioner med varandra. Eleverna i Winellska skolan hade valt Stafettkarnevalen som sitt kulturarv, och fick tidigare i våras under ett besök till Belgrad vara med om hur eleverna i skolan Ilija Garasanin hade ordnat Stafettkarnevalen.

Nu var det Kyrkslättselevernas tur att göra sin egen tolkning av den serbiska högtiden Slava. De serbiska eleverna hade gjort en presentationsvideo, där de berättade om Slava och hur den firas i de serbiska familjerna.

 

I onsdags firades Slava på Wohls gård. Kyrkslättselevernas familjer hade bakat det bröd som serveras under en Slava. De serbiska eleverna visade hur alla som firar Slava tillsammans ställer sig runt brödet och delar det tillsammans.

Slava är inte heller vilken fest som helst, utan den firas för att hedra familjens skyddshelgon. Skyddshelgon är inte starkt förknippat till finlandssvenska traditionen, men eleverna kom fram till att Lucia är ett skyddshelgon och något som är i sin tur är förknippat med de finlandssvenska traditionerna. Och därför bjöds de serbiska gästerna på ett äkta luciatåg i maj. Och till kaffet serverades jultårtor och pepparkakor som eleverna hade bakat.

De serbiska eleverna har ett digert program under sin vistelse och får bland annat höra mera om Kyrkslätt och Kyrkslätts historia. Dessutom kommer de att hinna med ett besök på Borgbacken och shopping i Helsingfors. Och som grädde på moset får de på lördag följa med Stafettkarnevalen i Alberga.

Läs mer om projektet Heritage Hubs

Borden var dekorerade med serbiska och finska flaggor