Se till att du syns! - reflexer delas ut i Kyrkslätt på reflexdagen fredag 1.10

30.09.2021 15:13

Kategori: Idrott och friluftsliv Info, kundtjänst, beslutsfattande och förvaltning

Då hösten kommer minskar mängden dagsljus och det börjar vara mörkt särskilt tidigt på morgonen och om kvällarna. På den riksomfattande reflexdagen är det bra att igen försäkra sig om att reflexerna sitter fast i höstkläderna. Representanter för Kyrkslätts kommuns trafiksäkerhetsarbetsgrupp delar reflexdagen till ära ut reflexer fredag 1.10 på morgonen och eftermiddagen! Sammanlagt 1 300 reflexer delas ut. Kom efter en reflex och Se till att du syns i trafiken!

På morgonen ca kl. 7–8.30 delas reflexer ut på tågstationerna i Kyrkslätt och Masaby.

På eftermiddagen ca kl. 15.30-17.30 delas reflexer ut i centrum av Veikkola vid Koskistorget och framför butikerna.

En reflex kan rädda ditt liv!

En fotgängare eller cyklist som rör sig i mörkret och använder reflex syns på upp till sju gånger längre avstånd än en person som inte använder reflex. Enligt trafikskyddet ser en bilist som kör med halvljus en person som inte har reflex på bara cirka 50 meters avstånd då en fotgängares reflex kan synas på upp till 350 meters avstånd. Enligt vägtrafiklagen är fotgängare skyldiga att använda reflex då de rör sig på vägen under den mörka tiden.

Enligt trafikskyddet inträffade hälften av alla dödsfall bland fotgängare i mörker eller skymning. Forskningsnämnderna för trafikolyckor har bedömt att en reflex möjligtvis skulle ha räddat livet på tre fotgängare per år som dog i olyckor som inträffade då det var mörkt och inte använde reflex. Man glömmer lätt att fästa detta lilla föremål i kläderna på hösten. Det lönar sig att fästa reflexer i kläderna på flera olika sidor för att förbättra synligheten. En reflex är det förmånligaste sättet att försäkra att man syns när det är mörkt!

Ytterligare information om kampanjen på Trafikskyddets sida: Reflexdagen

Se hur reflexen syns

 

Reflex