Säkert i trafiken livet ut

08.05.2018 16:00

Kategori: Seniorer Idrott och friluftsliv

Välkommen till Kyrkslätts servicecentral på torsdagen den 17.5 och uppfriska minnet av god praxis i att röra sig säkert i trafiken. Samtidigt har du möjlighet att bekanta dej med olika hjälpmedel för bilister.

Den finska befolkningen åldras snabbt. Det här syns i trafiken till exempel i ett ökat antal körkort. Det här året har de som fyllt 65 år redan över 200000 fler körkort än år 2010. Också i Kyrkslätt har antalet förare som fyllt 65 år ökat år för år.

Det är bra att känna till åldrandets inverkan på körandet

Åldern medför i individuell takt ökande förändringar som förare bör ta i beaktande. Kroppens rörlighet minskar och ändringar sker i synförmågan samt i hur snabbt man behandlar information. Åldern kan också medföra sjukdomar och medicinering vars betydelse är bra att känna till med tanke på säker körning.

”På sommaren reser många igen till stugan och till olika tillställningar. Förutseende och självvärdering är viktiga ressällskap. Om kroppen känns stel efter sommaren och det är svårt att ta sig in i och ut ur bilen kan ett par hjälpmedel för bilister så som en bältesförlängare vara till hjälp.”, berättar planerare Mia Koski på Trafikskyddet.

Säkerhetsbältet är en mycket viktig säkerhetsutrustning i bilen även idag då bilarna innehåller allt mer avanserade säkerhetssystem. Kommer du förresten ihåg vilket år användningen av säkerhetsbälte blev obligatoriskt på framsäten?

På sommaren lönar det sig att röra på sig

Att röra på sig med egna krafter hjälper i att hålla lederna flexibla och tränar upp balansen. Båda är nyttiga också med tanke på säkerheten i trafiken. När många gräver fram cyklarna från förråden efter vintern är det bra att repetera ett par trafikregler som främjar samarbetet i trafiken både då man rör sig med bil, till fots och med cykel.

Gående är ett utmärkt sätt att röra på sig och hålla upp funktionsförmågan. På sommaren är det trevligare att ta längre promenader, och samtidigt så småningom märker man att lederna blir rörligare. Sommaren är en ypperlig tid att röra på sig och göra det till en vana året runt samtidigt som man beaktar säkerheten.

Uppfriskandet av minnet som bilist, fotgängare och cyklist

Seniorernas starkhet i trafiken är till exempel erfarenhet och eftertanke. Man gör så att säga smarta val. Nu och då är det ändå bra att repetera vad man bör vara uppmärksam för i trafiken.

På torsdagen 17.5. kan du uppfriska ditt minne av god praxis i att röra sig säkert i trafiken och dela med dej din egen erfarenhet i gemensam diskussion. Du har också möjlighet att bekanta dej med hjälpmedlen för bilister, det vill säga vridplattan, hjälphandtaget och bältesförlängaren.

”Under tillställningen kommer vi att gå igenom god praxis i att röra sig säkert i trafiken både till fots, med bil och med cykel. Välkommen med! uppmuntrar Koski.

Tillställningen hålls på torsdagen den 17.5.2018 kl. 14-16 i Kyrkslätts servicecentral vid adressen Råggränden 3. Tillställningen är tvåspråkig (finska och svenska) enligt deltagarnas behov. För att kaffeserveringen skall lyckas ber vi er att anmäla er senast 14.5. till Kaj Sjöblom, tel. 040 545 1132 eller e-post kajjohan45@gmail.com.

Trafikskyddet, Mia Koski

Säkert i trafiken livet ut