Preventivrådgivning / familjeplanering

Preventivrådgivingens målsättning är att främja komuninvånarnas sexualhälsa. Verksamhetens tyngdpunktsområde är preventivrådgivning för unga.

Vi rekommenderar att du som besöker rådgivningen har med dig eget ansiktsskydd. Anvisningen ska skydda både besökarna och de anställda mot coronavirussmitta

Du kan söka dig till preventivrådgivningen om du är Kyrkslättsbo eller studerande vid andra stadiets utbildning i Kyrkslätt. Preventivrådgivning för unga är ett tyngdpunktsområde. Man kan besöka rådgivningen ensam eller med sin partner.  1.9.2022 inleds ett försök med gratis preventivmedel för personer under 25 år som bor i Kyrkslätt eller som studerar på andra stadiet i Kyrkslätt. Försöket genomförs inom ramen för projektanslagen.

Personer under 25 år får tillgång till alla preventivmetoder gratis  (spiral, p-stav, p-ring, p-piller, kondom). Den lämpligaste metoden väljs ut tillsammans med en expert inom hälso- och sjukvården.  Om du använder hormonellt preventivmedel och är under 25-år har du möjlighet att få gratis preventivmedel för 6 mån i gången.

För avhämtning av preventivmedel kan du reservera en 10 min tid, antingen elektroniskt på eHälsan eller per telefon 0401269464 mellan kl. 12-13. På detta nummer kan du även lämna ett ringbud med sms meddelande. Nämn ditt namn och födelsetid i meddelandet. Observera att 10 minuters tiden är endast för avhämtning av preparat, inte för  påbörjande av preventivmedel eller kontroll.

 På preventivrådgivinen byts också spiraler som är en del av menopausens hormonbehandling. Uppföljningsbesök för dej som använder preventivmedel i pillerform genomförs turvis hos läkare och hälsovårdare. För dej som använder långvarigare preventivmedel (t.ex spiral eller kapsel) räcker det med ett hälsovårdarbesök vart tredje år. 

Utöver preventivrådgivningen kan du ta kontakt per telefon i frågor som gäller könssjukdomar och testning av könssjukdomar, oplanerad graviditet, sexualitet och barnlöshet.

Från och med 1.1.2022 uppbärs en avgift på 50,80 € av 18-år fyllda som inte kommit till den reserverade mottagningstiden eller inte avbokat den reserverade tiden utan godtagbart skäl. 

Via eHälsan kan du reservera en tid elektroniskt till hälsovårdarens mottagning.  Hos hälsovårdaren kan du t.ex. förnya preventivmetodens recept, diskutera om olika preventivmetoder samt få rådgivning gällande sexualhälsa. För insättning av spiral eller preventivimplantat samt för gynekologisk undersökning kan du boka en tid till läkaren. Tidstbeställningen till läkamottagningen kan du göra genom att ringa hälsovårdaren.

Medborgare
Hälso- och sjukvård, näring - Rådgivningstjänster
rådgivning / hälsorådgivning

Kom inte till rådgivningen då du är sjuk


Preventivrådgivningen i centrum och Masaby området

Tidsbeställning och rådgiving under telefontiden

Må-fr kl. 12–13

 Åängsvägen 2

Hälsovårdare

Elina Strandell

tfn 040 1269464

Preventivrådgivningen i Veikkola

Tidsbeställning och rådgiving under telefontiden

Må–fr kl. 12–13

Sportstigen 7 C

Hälsovårdare

Helena Wärnhjelm-Holmström/ Korkeila Juuli

tfn 040 1269245