Para School Day på Sjökulla skola – rullstolskorgboll elevernas favorit

08.09.2021 12:09

Kategori: Utbildning Skolor Info, kundtjänst, beslutsfattande och förvaltning

Tisdagen 7.9. anlände Para School Day till Sjökulla skola och alla elever hade en möjlighet att bekanta sig med paraidrott.

Dagen började ute i ett soligt höstväder där eleverna fick ställa frågor till simmaren Meri-Maari Mäkinen. Hon representerade Finland i de paralympiska spelen både i London och Rio de Janeiro. Barnen fick bland annat veta att hennes huvudsträcka är 200 meter medley, att hon simmar fjärilsim med vänstra armen, att hon har två hundar och att hennes favoritfärg är gul. Mäkinen berättade att hon har en CP-skada och att hon nog kan göra allt hon vill trots sin skada. Vissa saker behöver hon bara göra på ett lite annorlunda sätt.

Finlands Paralympiska kommittés Para School Day har hämtat likvärdig idrottsuppfostran till skolor ända sen år 2011 och med stöd av Brita Maria Renlunds stiftelse var det nu möjligt att ordna temadagen på Sjökulla skola. Instruktörerna till det olika kontrollerna kom från Solvalla idrottsinstitut.

– Den här hösten är det ju aktuellt med paraidrott i och med de paralympiska spelen i Tokyo, så tidpunkten för Para School Day var helt perfekt, säger rektor Johanna Willman. Temat är dessutom alltid aktuellt – att acceptera olikheter och förståelse för olikheter. Det att få testa på de olika grenarna gör det så konkret för barnen, samtidigt om de kanske märker att det inte alls är så lätt. Kanske det också hjälper att uppskatta det vi vanligvist alltid tar för givet – att vi kan röra på oss hur vi vill.

Eleverna fick bekanta sig med, och prova på olika paralympiska grenar så som målboll, rullstolsbadminton, rullstolskorgboll, boccia, synskadades fotboll och sittandes volleyboll.

Tredjeklassarna Viktor, Tuukka, Mia och Joonatan började med rullstolskorgboll. Efteråt tyckte alla fyra att grenen var rolig. Och lätt! Andra favoriten var rullstolsbadminton. Sittandes volleyboll och synskadades fotboll kändes svårast.

I bilden spelar tredjeklassarna rullstolskorgboll

I en annan grupp provade Emma, My, Victoria och Josefin på samma grenar. Även de tyckte att det var roligast med rullstolskorgboll och -badminton. Svårast var synskadades fotboll. Fast man har ett par som leder och förklarar, så är det svårt när man inte ser bollen. Fint gick det ändå!

I bilden spelas en jämn match rullstolsbadminton

Efter lunchen var det de äldre elevernas tur att delta. Sjätteklassarna Eva, Amanda, Fanni, Arto, Sebastian och Max var jätteduktiga på boccia. Flickorna mot pojkarna så som i rullstolskorgbollen en stund tidigare. Gruppen fortsatte sedan med målboll och synskadades fotboll tillsammans med hela klassen. Även gruppen med de äldre eleverna tyckte att det roligaste var att spela rullstolskorgboll. En del av dem hade redan tidigare fått prova på hurdant det är att sitta i rullstol. Mycket att tänka på då man måste undvika trappor och ha koll på var det finns ramper och hissar så att man kommer dit man ska. Inte alltid helt lätt. Men en sportdag som denna – väldigt roligt!

I bilden en av dagens svåraste grenar: sjätteklassarna övar på synskadades fotboll 

Det var allt som allt en väldigt lyckad temadag på Sjökulla skola. Ett stort tack till Finlands Paralympiska kommitté, Solvalla idrottsinstitut och Brita Maria Renlunds stiftelse.

Para School Day -paketbil på skolans gård