På den internationella barndagen marscherade man för en ren miljö

20.11.2018 11:30

Kategori: Barn Boende och miljö Barnvänlig kommun

Den internationella barndagen firas årligen den 20 november. Idag marscherade eleverna i de lägre årskurserna i Kantivikin koulu frivilligt till kommunhuset för hållbar utveckling. För jippot hade miljöagenterna i årskurserna 5 och 6 gått omkring och besökt varje klass för att visa videon ”Maailman suurin oppitunti” (Världens största lektion) och samtidigt kartlägga elevernas och personalens villighet att delta i marschen tillsammans med dem. Eleverna gjorde en klimatgärning redan när de kom – gående – till kommunhuset. Det fanns 150 frivilliga!

Kyrkslätt medverkar i bekämpningen av klimatförändringen

Kommundirektör Aarnio tog emot miljöagenternas skrivelse där man konstaterar klimatförändringen vara en allvarlig fråga.  Miljöagenterna vill med sin gärning engagera människor att göra mer för en ren miljö. ”Också de kommande barnen och generationerna ska ha rätt till ren natur, och därför har kommunerna, också Kyrkslätt, under de senaste åren aktiverat sig för att bekämpa klimatförändringen”, svarade Aarnio. Målet är att kraftigt minska de s.k. CO2-utsläppen under de följande åren: förnyande av uppvärmningen av kommunens fastigheter, t.ex. daghem och skolor, med hjälp av t.ex. solpaneler. Gatlyktorna har redan bytts ut mot LED-lampor som förbrukar mindre energi.

En liten miljögärning varje dag

Stora förändringar börjar med små gärningar. Idag kan var och en lova att vi i fortsättningen gör en miljögärning för vår del varje dag. Man kan låta bli att köpa en plastkasse eller en onödig sak, plocka sopor och sätta dem in i sopkorgen, cykla eller promenera till hobbyplatsen om möjligt m.m.

Låt oss göra Kyrkslätt till en bättre, renare och miljövänligare kommun än förut – det ger oss alla både nytta och glädje!

marssi kantvik koulu