Övrig konsumtion

1. Kom ihåg att sortera, så sparar du på naturen

Genom att sortera ditt avfall rätt sparar du naturtillgångar. De flesta avfallsmaterial kan nämligen återanvändas för tillverkning av nya, återvunna material eller för energiproduktion. Här finner du instruktioner för korrekt avfallssortering (på finska).

2. Föredra immateriella gåvor framför varor

När du överväger att köpa en gåva en jubileumsdag till ära eller för att av annan orsak komma ihåg någon, överväg immateriell gåva i stället för vara:

  1. Satsa på tjänster och upplevelser
    En immateriell gåva kan vara t.ex. ett presentkort för lyx, teater eller en språkkurs. Genom att ge immateriella gåvor undviker du att onödiga prylar samlas i hörnen, och många uppskattar upplevelser mer än prylar. I en nyhetsartikel i Helsingin Sanomat från 2018 räknas upp bra idéer till immateriella gåvor. Bara fantasin sätter gränser!

  2. Ge tid i gåva
    Det inte nödvändigt att i gåva alltid köpa något nytt och skaffa prylar som inte behövs. Äkta närvaro och gemensamma aktiviteter är vanligtvis värdefullare än prylar. Du kan ju lova umgänge med dina närmaste anhöriga, t.ex. en utflykt, en gemensam matlagningskväll eller annan aktivitet, i gåva. Fler idéer: www.annajotainmuuta.fi

  3. Donera till välgörande ändamål
    Om det är svårt att komma på någon gåva och gåvans mottagare redan har allt möjligt, fundera på att använda gåvopengarna till välgörande mål i stället för att konsumera. Understöd forskning, verksamhet eller en organisation – det finns flera alternativ. Du kan stöda klimatarbetet via t.ex. den nationella kolbörsen eller Stiftelsen för naturarvet.

3. Räkna ditt eget koldioxidavtryck

Livsstilstestet, som utvecklats av Sitra, hjälper dig att identifiera varifrån dina mest betydande utsläpp härstammar och hur du kan minska dem.

För att räkna koldioxidavtrycket i vardagen kan du också utnyttja den mer detaljerade räknaren
Ilmastodieetti (på finska), som utvecklats av Finlands miljöcentral. Klicka här för att komma till Ilmastodieetti.

Med räknaren kan du mäta klimatavtryck av din livstil och få tips på hur du kan minska ditt avtryck