Lotta Romsis och Joona Kaukonens medaljer firades

05.04.2019 14:36

Kategori: Ungdoms- och idrottstjänster

Två kyrkslättsbor, Lotta Romsi och Joona Kaukonen, tog hem medaljer i Special Olympics-tävlingarna som ordnades i Abu Dhabi mars. Ryttaren Lotta Romsi tog hem två guldmedaljer och en silver, medan Joona Kaukonen fick brons i judo. Medaljörerna uppvaktades med blommor, kaffe och tårta på kommunhuset idag.

Under medaljkaffet konstaterade kommundirektör Tarmo Aarnio att trots att man många gånger säger att det viktigaste i en tävling inte är att vinna eller få medalj, så är en medalj ändå allting ett tecken på ett långt och ihärdigt arbete.

Och det stämmer för både 36-åriga Lotta Romsi och 24-åriga Joona Kaukonen, som båda har börjat med sina grenar som 4-åringar.

Lotta Romsi berättar att hon ridning var hennes gren ända från början. Hon tränar nu på Eerikinkartanon talli och inte mindre än tre av de fyra ryttare som representerade Finland i tävlingarna tränar på stallet. Det var extra roligt att åka till tävlingarna just för att vännerna kunde göra det tillsammans, berättar Lotta.

Även om det var en tävlingsresa, så fanns det tid också för andra saker. Joona Kaukonen, som till vardags representerar Kirkkonummen judoseura, nämner särskilt Formel 1-banan, på vilken det under Special Olympics ordnades cykeltävlingar.

Båda idrottarnas karriärer fortsätter och Joona Kaukonen har redan siktet inställt på FM-tävlingarna om ett par veckor. Men det allra största målet är ändå inte en medalj eller någon stor tävling, utan svart bälte.

I Special Olympics deltog i år rekordmånga länder, mer än 190. Tävlingarna var en stor framgång för Finland, eftersom det finska laget, som bestod av 70 idrottare, kammade hem allt som allt 13 guldmedaljer, 21 silvermedaljer och 13 bronsmedaljer.  

Lotta Romsi och Joona Kaukonen