Livet på Volshemmet under coronapandemin

20.04.2020 15:08

Kategori: Seniorer Vård- och omsorgsväsendet Coronasituationen

Vi försöker leva ett så normalt liv som möjligt på Volshemmet under coronakrisen. Tolv boende flyttades till huset från avdelningen Tyynelä i Lindgården. Samtidigt öppnades Skogshyddan på samma gård, och sex boende från Volshemmet flyttade dit. I och kring Volshemmet bor nu 46 personer dygnet runt (före coronaviruset 34).

I och med flytten av boendena från Lindgården överfördes också fem anställda från avdelningen Tyynelä. Dessutom fick vi 14 närvårdare och barnskötare från kommunens daghem för att fylla behovet av vikarier. För närvarande är personalsituationen god, det finns tillräckligt med anställda och boendena blir väl omhändertagna.

Så gott som vanlig vardag i huset

Vårt mål är att varje dag är en bra dag för alla boendena. Vi strävar efter att vara närvarande för boendena så att alla känner att de blir hörda och beaktade. Förstås talar vi ibland om coronaviruset, men vi försöker också se till att det glöms bort då och då.  I verksamheten syns sjukdomen främst i att alla anställda använder mun- och nässkydd hela tiden. Det här skrämde i början många boende och väckte förvirring och till och med rädsla, men då vi om och om igen förklarar varför vi gör så, brukar de lugna ner sig.  Det viktigaste är ändå att skötarna beter sig och inställer sig lugnt, vänligt och yrkesmässigt.

 Anhöriga och andra gäster får inte hälsa på. Ytterdörrarna är låsta och bara personalen kommer in i huset. Ibland saknar någon boende sina närstående. Då tröstar vi och försöker se till att skötarna lyssnar och är närvarande.  Ibland ringer vi också videosamtal till den anhöriga. Vi sjunger tillsammans och skrattar ofta och mycket - som tur. Vi får inte glömma bort att ha humor. Vi talar ofta om vad vi ska göra då allt det här är över, och planerar festen som vi sedan ska ordna.

Vi strävar till att hålla ett litet avstånd under måltiderna så att boendena äter minst en meter ifrån varandra. Vi ordnar inte grupper eller rekreationsverksamhet under den här perioden. Om någon vill gå ut så ordnar det sig. Vi hoppas att vädret blir varmare och vinden mojnar så att det skulle vara trevligt att vara ute.  Lyckligtvis håller naturen på att vakna, Volshemmets gräsmatta är full av blåa blommor och det är ett trevligt tidsfördriv att snusa på vårens dofter och följa med flyttfåglarna.

Vols