Barnen med på jobbet på kommunhuset 22.11

26.11.2019 09:59

Kategori: Info, kundtjänst, beslutsfattande och förvaltning Barn Barnvänlig kommun

I kommunhusets korridorer hördes på fredagen glatt och förundrat sorl, då vi firade den nationella Barn med på jobbet- dagen för den fjärde gången. Dagens program bestod som vanligt av ett gemensamt kalasande med barn och föräldrar på kommunhusets översta våning. Dagens tillställning blev särskilt spännande tack vare filmteamet från Svenska Yle, som gjorde ett inslag om Barn med på jobbet-dagen för kvällens TV-nytt.

""

I början av tillställningen diskuterade man lite temat "vad gör kommunen egentligen" och funderade dessutom ritande på vad allt som i framtiden skulle finnas i Kyrkslätt.

""

Barnen deltog även i en liten frågesport om Kyrkslätt, där uppvärmningsfrågan var hur gammal den äldsta boken i Kyrkslätt är. Svaret är ju 268 år och man kom väldigt nära den rätta siffran.

""

Efter frågesporten fick besökarna en speciell möjlighet att besöka kommunhusets centralarkiv för att bekanta sig bl.a. med den här äldsta boken, en räkenskapsbok från 1752. I arkivet fanns också bland annat skolhäften från 1930-talet, där de tidstypiska handstilarna och vackra ritade bilderna väckte besökarnas uppmärksamhet. Framlagda var också bl.a. tiotals år gamla pressade växter och tidningsurklipp om kommunen från olika årtionden. Historian som finns i arkivet fascinerade såväl barnen som föräldrarna som var med.

""

Besökarna fick också bekanta sig med kommundirektörens rum och hoppa i kommundirektörens – nå, inte ändå stövlar men – stol för en stund. Det här var en mycket populär grej, det bildades formligen en kö – jobbet som kommundirektör verkar vara ett arbete som intresserar barnen!

""

Tack till alla deltagare. Vi ses igen nästa år!

 


""

Dagens syfte


Det är viktigt för barnen att de får se och uppleva var de människor som är viktiga för dem jobbar och vad det betyder att jobba. Många barn vet kanske inte eller kan inte förklara vad de egna föräldrarna jobbar med. Det är också bra för arbetsplatserna att få se de anställdas barn.

Därför uppmuntrar barnombudsmannen, Centralförbundet för Barnskydd samt arbets- och justitieministeriet finländarna att fira en Barn med på jobbet-dag fredagen den 22 november 2019 under vecka för barnens rättigheter.

Modellen till Barn med på jobbet-dagen har tagits från motsvarande nationella dagar som firas ibland annat USA och Storbritannien. Barnombudsmannens kansli koordinerar planeringen av kampanjdagen i samarbete med arbetsmarknadsorganisationerna.

www.lapsimukaantoihin.fi

""

Barn med jobbet -dagen