Veckan för barnets rättigheter 16–22.11.2020: #FårDrömma

13.11.2020 15:55

Kategori: Utbildning Info, kundtjänst, beslutsfattande och förvaltning Barn Unga Barnvänlig kommun

Veckan för barnets rättigheter är en temavecka med aktiviteter om barnets rättigheter. Målet är att göra barnets rättigheter mer kända bland barn och ungdomar.

Årets kampanj #FårDrömma började på årskurserna 7–9 i Veikkola

Eleverna på årskurserna 7–9 i Veikkola deltog i jippot för barnets rättigheter (nyheten på finska). Jippot ordnades i fjol och där fick elever från olika skolor arbeta hos Statsrådet för en dag tillsammans med ministrarna i regeringen.

Samarbetet mellan eleverna och Centralförbundet för Barnskydd fortsatte också efter detta med utveckling av barnets rättigheter, och utifrån samarbetet frågade förbundet i år olika skolor efter idéer till kampanj för Veckan för barnets rättigheter. Av dessa idéer genomfördes idén av elevkåren på årskurserna 7–9 i Veikkola. #FårDrömma uppstod: de unga önskade en kampanj på sociala medier där de kan höra budskap av politiker, idrottare och musiker om vad de har drömt om när de var barn. - De unga i elevkåren har varit entusiastiska att komma med idéer om teman som anknyter till barnets rättigheter, och det har varit en jättefin sak för dem att få ett tillfälle att påverka, berättar Anni Sofia Salo, den handledande läraren för elevkåren på årskurserna 7–9 i Veikkola.

You must approve to our use of cookies to view this content. You must approve to our use of cookies to view this content.

Se alla videor >>

Kyrkslätt är En barnvänlig kommun

Barndomen är en unik period i en människas liv, kommunens tjänster intar en stark ställning för att främja välmåendet som byggs på ända sedan barndomsåren. I Finlands grundlag finns en förpliktelse att bemöta barnen ”som jämlika individer” och likaså enligt grundlagen ska barnen ”ha rätt till medinflytande enligt sin utvecklingsnivå i frågor som gäller dem själva”. Detta sker i olika områden i barnets liv: hemma, i småbarnspedagogiken, i skolan, hos socialtjänsterna, i hälsovården och på fritiden.

I Kyrkslätt intar barnets rättigheter en viktig ställning, och bakom utmärkelsen En barnvänlig kommun, som beviljats av UNICEF, ligger en kontinuerlig strukturell utveckling ur barnets rättigheters perspektiv. På Veckan för barnets rättigheter berättar vi om vårt arbete enligt modellen En barnvänlig kommun och mera om olika projekt.

Ytterligare information: lapsiystavallinenkunta@kirkkonummi.fi

Kirkkonummi on lasten puolella