Kyrkslättsdagarna ” TUNNE MEIDÄT – KÄNN IGEN OSS!"

26.08.2015 10:21

Kategori: Kyrkslättsdagarna

Kyrkslättsdagarna är ett lokalt kulturevenemang som ordnas det sista veckoslutet i augusti varje år. Kyrkslätts kommuns kulturväsende koordinerar planeringen och informationen. Aktörerna planerar och genomför själva sina program, konserter, utställningar m.m. Kyrkslättsdagarna på Facebook

Temat för Kyrkslättsdagarna uppmuntrar till att bekanta sig med det traditionella och föränderliga Kyrkslätt

Kyrkslättsdagarna ordnas igen det sista veckoslutet i augusti 28-30.8.2015 på olika håll i kommunen.

OHJELMAT - PROGRAM

Kirkkonummi-päivät 2015 Kyrkslättsdagarna 

Kirkkonummi-päivät kartalla 2015 Kyrkslättsdagarna på kartan

TORI - TORGET
Kirkkonummentori

Årets tema är ”Tunnen Meidät – Känn igen oss!” och det föddes av sig själv vid planeringsmötet.Kyrkslätt är fullt av traditioner och historia samt nya aktörer och invånare.Kyrkslättsdagarna erbjuder tillfälle att bekanta sig i båda riktningarna. I arrangemangen av detta tre dagar långa talko deltar föreningar och företag, kommunen och församlingarna, museer och idrottsföreningar, konstnärer och t.o.m. kompishundar!

Största delen av evenemangen sker i Kyrkslätts centrum men på många håll i Kyrkslätt finns under veckoslutet intressanta programpunkter. Ett bekant tecken på att Kyrkslättdagarna närmar sig är Tivoli Sariola, vars karavan öppnar sina apparater redan torsdagen den 27.8.

KONSTENS NATT STÄMMER UPP I CENTRUM

Fredagen den 28.8 Kyrkslätts centrum är inte så tyst som det brukar vara. Det sköter programutbudet på Konstens natt om. På konstens natt finns program för hela familjen i huvudbiblioteket, KipinaFestarit i det forna affärsutrymmet som Kirkkonummen Kipinä har övertagit i den samhälleliga aktivismens tecken. Taidesirkus intar Konststugan, Operaföreningen håller konsert med temat Sibelius och i kyrkan ges som avslutning på kvällen Körernas natt, där vi hör kvällsstämningar från finska ödemarker och Afrikas savanner.

PÅ LÖRDAG ÄR DET LIV OCH RÖRELSE PÅ TORGEN OCH I TRAKTERNA

På lördagen fylls torgen och vägrenarna av föreningars och företags presentationer och av marknadsverksamhet. Föreningstorget har organiserats av karateföreningen Sokuto och ett brett fält av föreningsverksamhet deltar igen och lokala företagare och kommunala aktörer presenterar sin verksamhet. Smakprov på verksamhetsmöjligheterna ses också på torgets scen, bl.a. fartfyllda budo- och dansuppvisningar ingår i programmet. Också kommundirektör Tarmo Aarnio kommer med sin hälsning till evenemanget.

I biblioteket invid torget är det liv och rörelse hela dagen och vid KipinäFestarit pågår verksamheten ända till kvällen. Reseevenemanget är på bekant sätt med i programmet och kommuninvånarna kan tenta kommunens ledning i kommunhusets nya restaurang Ervastis lokaliteter.

LOKALHISTORIA OCH ÖPPNA DÖRRAR

Både på lördagen och söndagen lönar det sig att ta sig till platser dit man inte åker varje dag.

På lördagen har bl.a. Dojo Masala och brandstationen i Bro samt hembygdsgården i Gillobacka öppna dörrar och det finns utställningar i de lokala museerna och i herrgårdsmiljön i Vols.

På Oitbacka gårds område finns mycket att se under veckoslutet. Där finns bl.a. en konstutställning, en smeds arbetsprov, inrednings- och kläddagar samt öppning av gårdens vagnmuseum. Evenemanget kulminerar på söndagen, då Finlands vagnhistoriska förening ordnar sin första traditionskörning med gammal hästkärra i Oitbacka herrgårdsmiljö.

I Hvitträsk kan man på söndagen fira hela familjens Hvitträskdag. Museet bjuder på gratis inträde och guidningar, verkstad för barn samt hantverkarutställning.

I år är det också möjligt att delta i en traditionell seglats i Porkala skärgård på söndagen.Man måste ändå boka plats på förhand, alla villiga ryms inte med. På söndagen kan man ännu som avslutning på kvällen beundra stjärnor i Vols observatorium, ifall vädret är klart.

PLANERA DINA RUTTER

Det lönar sig alltså att besöka Kyrkslätt under dessa dagar, Kyrkslättsdagarna erbjuder än en gång en mångsidig översikt av den lokala verksamheten. Du kan bekanta dig med programmet på förhand på nätet och njuta av programutbudet tillsammans med t.ex. familjen eller vänner!

Det finns noggrannare uppgifter om programmet i Facebook. Där kan du också bjuda in dina vänner att delta i intressanta evenemang.