Kyrkguiderna i Haapajärvi nöjda med sommaren

30.07.2019 13:49

Kategori: Turism Kultur

Haapajärvi kyrka var för första gången en vägkyrka, dvs. öppen på vardagar. Enligt kyrkguiderna var sommaren lyckad eftersom besökarna var många och diskussionerna trevliga.

Kyrkguiderna Sofia Putkinen och Oona Hirvonen orkar ännu piggt beskriva kyrkan för besökare, fastän de har fem veckor av nyansrikt sommarjobb bakom sig. Kyrkan är öppen som vägkyrka sista dagen den här veckans fredag.

Under sommaren utforskade många kyrkan ifall den skulle vara lämplig för bröllop. Framför allt brudparets väntrum i farstun har charmat många, då det är så litet att man inte kan gömma sig ordentligt bakom draperiet med en stor kjol.

”En del hade gift sig här för tiotals år sedan och kom för att minnas gamla tider. Det var mycket intern turism i kommunen och sådana som bor utanför kommunen som enkom besökte vägkyrkor i turismsyfte”, berättar Sofia.

Haapajärvi kyrka är såtillvida unik att den inte har någon särskild arkitekt, utan den byggdes med lokala krafter grannarna emellan. Först färdigställdes kyrkan vid Haapajärvis strand 1749, men den blev för liten, besvärades av översvämningar och brann. Den nya kyrkan blev färdig 1822 med talkokrafter.

”Hantverkets prägel syns också i kyrkans unika stentrappor. Museiverket har förbjudit ändring av dem. I högklackade skor får du titta efter ordentligt var du stiger. Förstås har det byggts en tillgänglig ingång till kyrkan via sakristian”, påpekar Oona.

Man ringer ännu i kyrkklockorna för hand, vilket är sällsynt. Enligt guiderna har ringaren fullt upp att hänga med i den pendlande klockans rytm. ”Under vägkyrkans öppettider har barnen fått prova på att ringa i klockan, då här inte finns några grannar så nära och det finns ett snöre från klockstapeln ända ner i farstun”.

Den goda andan i byn framkommer också genom flera donationer av närliggande Eriksgård, bland annat de många tavlorna på kyrkans väggar och den stora glasmålningen ovanför altaret.

Beredningen av Kyrkslätts kulturstrategi, som blir färdig nästa år, är i full gång, vilket stöttas av projektsekreteraren för kulturtjänsterna Jari Kallios sommarturné i kommunens kulturobjekt. Nu stod Haapajärvi kyrka på tur.

https://www.kyrkslattsforsamlingar.fi/kyrkor-och-lokaler/kyrkor-och-kapell/haapajarvi-kyrka

https://www.facebook.com/kirkkonummella

Haapajärvi kyrka