Konstverk till Jokirinteen oppimiskeskus skapades på konststig

03.04.2019 17:10

Kategori: Utbildning Barn

""I onsdags deltog långt över tusen barn i att skapa ett gemensamt konstverk på Kirkkoharjun koulu. Konstverken kommer i sinom tid att hängas i Jokirinteen oppimiskekus, och det var de kommande eleverna, dvs. elever från Kirkkoharjun koulu och Finnsbackan päiväkoti, som deltog i målandet.

Eftersom antalet konstnärer var så stort var allting noggrant planerat. Eleverna gick längs en konststig från kontroll till kontroll. Där fick de först bekanta sig med hur Jokirinteen oppimiskeskus kommer att se ut. Sedan var det dags att hämta plastförkläden och målfärg, innan det äntligen var dags för själva målandet.

Och vilka tavlor sen! Tavelbottnarna mäter 1,5 x 5 meter och på dem får eleverna måla precis vad de vill, motiven hade inte begränsats på något sätt.

Sanna Jalomäki och Sinivuokko Koivula

Evenemanget leddes av bildkonstnär Sanna Jalomäki och formgivare Sinivuokko Koivula med Verna Reini och Kaisla Pohjolainen som assistenter. De har förverkligat liknande samskapade konstverk redan tidigare, men aldrig med så här många deltagare.

– Det viktigaste i den här typen av projekt är att man gör saker tillsammans. Deltagarna får måla precis vad de vill, vilket betyder att det också finns radikala bilder i konstverken. Men det är så det ska vara när det är ungdomar som målar, berättar Sanna Jalomäki. Vi har inte väldigt många regler, men det är absolut förbjudet att mobba andra och alla måste respektera andras alster. Det betyder ändå inte att man inte skulle få tillägga något på en annans bild, t.ex. så att man inkluderar den i sin egen.

""

Vid lunchtid finns det redan många lager med bilder. Till slut dekoreras målningarna med akrylfärgstuscher. Och sin slutliga form får konstverket, när det målartejp som finns längst under och som konstnärerna har fäst på tavelbottnarna i förväg.

– De figurer vi har format med målartejp, symboliserar skolans värden natur och tillit, berättar Sanna Jalomäki.

En av dagens är konstnärer är Isabel som går i ettan. Hon har bl.a. målat sitt eget namn, ett hjärta och en sol.

– Det var jätteroligt att måla, säger Isabel. Men det fanns så många bilder att det var lite svårt att hitta ett ställe att måla på.

Också Iines har deltagit i målandet.

– Jag tyckte om att måla. Och jag har också ritat en soluppgång, och min teckning kommer att sättas i tidskapseln, berättar Ines.

Tidskapseln i fråga kommer att muras in i grunden för Jokirinteen oppimiskeskus i samband med grundstensmurningen på torsdag. Då visas också bilder på de slutliga konstverken.

Barn målar konstverk