Kompishundens besök är en känslosam stund för den minnessjuka

08.10.2019 08:10

Kategori: Seniorer Service Fritid

I Kyrkslätt besöker kompishundarna regelbundet servicehuset, Volshemmet, vårdhemmet Lindgården, Valkokulta och Sepänkoti. Du kan också träffa hundarna bl.a. på Kyrkslättsdagarna, medborgarinstitutets vårfest och bibliotekens klubbar.

Finska Kennelklubbens kompishundsverksamhet går ut på att med hjälp av hundar skapa glädje och upplevelser för människor som inte själva har möjlighet att ha ett sällskapsdjur. Hundägarna går på besök med sina hundar hos bl.a. äldre, barn och personer med intellektuell funktionsnedsättning. Många reagerar positivt på att få vara tillsammans med djur och röra vid dem. Kompishundarna är helt vanliga sällskapshundar, och deras förare ställer upp som frivilliga.

Avdelningssekreterare Päivi Mäkinen från Volshemmet konstaterar att boendena njuter av besöken även om många lider av minnessjukdomar och inte kommer ihåg besöken efteråt.

- Vi lever i nuet och besöken är viktiga. Många har haft sällskapsdjur hemma, så besöken ger glädje, säger Päivi.

Sjukskötare Maria Hillner-Leham på servicehuset är inne på samma linje.

- Fastän minnet far, far inte människan. Djuren är förknippade med känslor, och de stannar i människans hjärna. När hundarna kommer ser man glädje och lycka i de äldres ögon, och de börjar berätta om hundarna de haft. Efteråt kanske de inte kommer ihåg besöket, men den varma känslan stannar länge. Personalen tycker också mycket om besöken, ni gör ju klienterna glada, berättar Maria.

Kennelklubbens kompishundar känns igen på en orangefärgad scarf

- Vi använder arbetsuniformen med stolthet och känner oss privilegierade över att få delta i dessa fina möten mellan människa och djur. Under besöken blir det mycket prat och skratt och ibland t.o.m. tårar då vovvarna väcker gamla minnen till liv. Hundarna njuter naturligtvis av uppmärksamheten och kelandet, berättar Harriet Hagelberg, som deltagit i verksamheten i drygt 3 år.

Den internationella djurveckan firas 4-10.10, men kompishundarna i Kyrkslätt ser till att det är djurvecka året om! Hundarna har redan i tolv års tid glatt kommuninvånarna genom sina mjuka pälsar, våta nosar och ivrigt viftande svansar.

Ytterligare information om kompishundsverksamheten:

Finska kennelklubben
Facebook: kirkkonummen kaverikoirat
kaverikoirat.kirkkonummi@gmail.com

Foton: Mona Nyberg

kaverikoira