IT-expert Santeri Suomalainen: Evigt lärande är min grej

07.10.2019 09:22

Kategori: Info, kundtjänst, beslutsfattande och förvaltning

Santeri Suomalainen har jobbat på informationsförvaltningsenheten i Kyrkslätts kommun i drygt tre år. Han var först praktikant, sedan jobbade han på viss tid och är nu fast anställd. Det var ingen slump att Santeri riktade sig på IT-branschen. -Jag har varit intresserad av datateknik allt sedan jag var liten. Först var jag mera intresserad av till exempel spel, men under de senaste åren har jag allt mer varit intresserad av hur saker fungerar som helhet också i bakgrunden till de program som används, berättar Santeri Suomalainen.

Efter uppmaning av en skolkompis till kommunen

Santeri säger att han hamnade till Kyrkslätts kommuns tjänst efter en uppmaning av en skolkompis. -Jag hade redan länge bott i Kyrkslätt och jag studerade vid Omnia i Esbo. Då kändes det att det är svårt att hitta något lämpligt jobb inom IT-branschen i näromgivningen. En kompis till mig föreslog att det lönar sig att ringa till kommunen och fråga efter jobb där. Jag talade också med en av mina lärare om saken, och även läraren rekommenderade kommunen som arbetsplats. Så bestämde jag mig för att söka jobb, och jag fick börja praktisera med grundläggande IT-stödarbeten, berättar Santeri.

-Jag anser att det är jättefint att vi öppet tar emot praktikanter. Förstås ska den som söker praktikplats ha intresse av IT-frågor och vilja att lära sig.

 Det mångsidiga arbetet tilltalar

-Jag tycker särskilt mycket om att mitt jobb är lämpligt mångsidigt och ofta ganska hektiskt. Mitt arbete består av bl.a. helpdesk-arbete, närstöd till användare per telefon eller på distans, användarstöd på plats och leasingbyte av datorer. Jag rör mig mycket i olika delar av kommunen för att hjälpa användarna och lösa deras IT-problem samt för att byta datorer. När man dagligen mångsidigt utför hela spektret av arbetet hålls också hjärnan pigg. Slutresultatet blir den bästa arbetsplatsen som kan finnas. Det är jättebra att ibland kunna röra sig i trafiken utanför sin arbetsplats. Samma metod fungerar även i hemförhållanden, konstaterar Santeri leende.

De vanligaste frågorna och problemen gäller konton som blivit låsta och maskiner som gått sönder. -Jag tror att jag kan berätta för användare om IT tillräckligt jordnära, och det hjälper också mycket vid lösningen av problemet. Det är förstås solklart att alla inte behöver veta allt om datorer.  Ganska fort hör man redan i telefonen om det lönar sig att lösa problemet tillsammans eller om jag ska köra till platsen med bil.

-När jag var yngre tänkte jag att jag trivs bättre ensam med datorerna, men nuförtiden trivs jag jättebra i kundservicearbetet bland människorna. Jag har alltså under årens lopp funnit nya sidor hos mig själv, och jag njuter mycket av mitt nuvarande jobb. 

Fritidssysselsättningarna och arbetet går hand i hand

-Jag är ursprungligen från Helsingfors, men jag flyttade till Kyrkslätt redan i lågstadieåldern. Jag anser att det bästa med Kyrkslätt är människorna.  Jag upplever att det finns en varm gemenskap här och att det är skönt att höra till den.

-Mina fritidssysselsättningar går hand i hand med jobbet, dvs. jag trivs bra med datorer också utanför arbetstiden. Jag tar inte arbeten med mig hem, men visst hjälper mitt intresse mig att också sköta arbetsärenden. Det bästa är att man varje dag har möjlighet att lära sig något nytt. Evigt lärande är min grej också på fritiden, konstaterar Santeri.

I framtiden vill jag lära mig mera om datateknik men samtidigt hållas anställd här. Vi har ett alldeles fantastiskt team, och vi delar alltid alla våra kunskaper och allt vårt kunnande inom hela teamet. Kommunen är också en bildande arbetsplats där man inte blockerar viljan att lära sig, konstaterar Santeri som avslutning till pratstunden.

Intervjun är en del av serien På jobb hos oss, där anställda inom Kyrkslätts kommun berättar om sitt eget jobb.

Läs också: Bibliotekarie Sanna Pääkkö: Skönt att ha ett jobb det alltid är trevligt att gå till

Santeri Suomalainen