Hvitträsks museum strålar ut romantik

25.07.2019 09:00

Kategori: Museum Turism Kultur

De berömda arkitekterna Eliel Saarinen, Armas Lindgren och Herman Gesellius flyttade från Helsingfors ut på landet i Kyrkslätt i enlighet med de nationalromantiska idealen i början av förra seklet. Så fick också det underbara ateljéhemmet Hvitträsk, som nuförtiden fungerar som museum, sin början.

”Romantik upplevdes i Hvitträsk genast under de första åren, då Eliel Saarinen blev förälskad i Gesellius syster Loja, som bodde i huset. Samtidigt blev Gesellius förälskad i Saarinens fru Mathilda. Snart firades dubbelbröllop, dvs. Eliel och Loja samt Herman och Mathilda gifte sig”, säger guiden Jukka Laine för att repetera ateljéhemmets färgstarka historia.

Man började kalla den berömda glasmålningen i Hvitträsks matsal för Rivalerna, dvs. där skulle Eliel vara till vänster, Mathilda i mitten och Herman till höger. Dubbelbröllopet firades år 1904 och målningen blev färdig år 1905.

Konstnärskommunen åkte till Hvitträsk med tåg till Bobäcks station eller med ångbåt till Bobäcks hamn. Resten av resan gick med hästvagnar.

Från byggnaderna i samma stil som forntida slott på höga berg har man praktfulla utsikter mot Vitträsk. De massiva stenfötterna är byggda av granit från Masaby stenbrott. Många lokala hantverkare deltog även i byggnadsarbetet.

I huvudstugan hade Eliel strävat efter bondstil, men matsalen hade däremot en helt annorlunda medeltida stämning med valvbågstak.  Guiden Lahe berättar om Eliels lekande enligt vilket han planerade två massiva ringar för stugan.

”Om man riskerade att falla omkull under konstnärernas kvällssamkväm så kunde man hålla sig upprätt genom att hålla i ringen. Om man inte kunde var det dags att lägga sig”, berättar Lahe. Eliel planerade noggrant alla detaljer i byggnaden, inklusive färgerna.

Beredningen av Kyrkslätts kulturstrategi, som blir färdig nästa år, är i full gång, vilket stöttas av projektsekreteraren för kulturtjänsterna Jari Kallios sommarturné i kommunens kulturobjekt och -evenemang. Nu var det dags för Hvitträsks museum.

https://www.kansallismuseo.fi/sv/hvittraesk/framsida

http://www.visitkirkkonummi.fi/sv/visitkirkkonummi/tjanst/hvittrask-museum

Hvitträsk