Hederspriser för kultur delades ut på Höstforumet för kulturen 16.11.2021 i Fyyri

17.11.2021 08:07

Kategori: Boende och miljö Bibliotek Fyyri Musikinstitutet Seniorer Kultur Fritid

Hederspriser för kultur delades ut på Höstforumet för kulturen 16.11.2021 i Fyyri

Vid Höstforumets för kulturen tillkännagavs de som får kulturens hederspris, och man överräckte glasmedaljerna och diplomen till de prisbelönta. De individuella glasmedaljerna har även detta år gjorts av glaskonstnären Helena Königsbäck. Tema för hedersprisen år 2021 var förtjänstfullt arbete för främjande av möte mellan kulturer i Kyrkslätt och ett förtjänstfullt konst- och kulturarbete av en ung person.

Höstforumet för kulturen i Kyrkslätt ordnades den här gången i Mörne-salen i bibliotekshuset Fyyri. Hederspriserna överräcktes till sina mottagare av bildnings- och fritidsnämndens ordförande Kari Virtanen. På evenemanget hörde man också en musikhälsning av Kyrkslätts musikinstitut, och efter kaffepausen var det dags för en guidning av bibliotekshuset Fyyri för deltagarna.

Förtjänstfullt arbete för främjande av möte mellan kulturer i Kyrkslätt

Föreningen Röda Korset i Finland Kyrkslätts svenska avdelning, representanten för denna förening Henrika Malmström och representanten för ”Life in Kirkkonummi”-verksamheten Tony Tähtinen belönades för förtjänstfullt arbete för främjande av möte mellan kulturer i Kyrkslätt. Dessa aktörer har i flera års tid verkat aktivt och önskat nya invånare välkomna till Kyrkslätt, ordnat språkkurser, fester och mångsidig verksamhet där kulturerna möts och blir bekanta.

Kirkkonummen videoharrastajat ry fick detta hederspris för sin verksamhet som i samarbete med olika organisationer och aktörer i Kyrkslätt möjliggör tillgång till kultur för varje hem. Kirkkonummen videoharrastajat har under det senaste året streamat konserter av Kyrkslätts kammarorkester och Panula-akademin, med Combo ry Kyrkslättsdagarna och ett sammandrag av veterandagen. Kirkkonummen videoharrastajat har studerat streaming och skaffat utrustningen för det genom att köpa, hyra och låna. Nivån på streamingen är nästan professionell.

Kyrkslätts kammarorkester belönades för sin verksamhet som främjat möte mellan kulturer under den svåra coronatiden. Genom att streama sina konserter på internet har orkestern utvidgat sin publik också utanför sin vanliga konsertpublik och möjliggjort deltagande också för dem som inte kan åka till konsertplatserna.

Förtjänstfullt konst- och kulturarbete av en ung person

I belöningen av unga personer fick Masalan Nuorisoteatterin kannatusyhdistys ry ett hederspris för sin verksamhet genom vilken stödföreningen redan i flera års tid understött teaterverksamhet för ungdomar i Kyrkslätts kommun genom att ge sitt ovillkorliga stöd för ungdomsteatersverksamheten. Senast var deras insats betydande i teaterns 40-årsjubileumsföreställningar i somras

Intensivgrupperna i Kyrkslätts dansförening rf belönades för verksamhet genom vilken skickliga deltagare i intensivkurserna år efter år har satt Kyrkslätt på dansvärldskartan, varit förebilder för små dansare och inspirerat nya dansare. Intensivgrupperna i Kyrkslätts dansförening dansar målmedvetet under ledning av tre olika lärare, uppträder och tävlar i danstävlingar. Även under coronabegränsningarna tränade grupperna uthålligt via distansförbindelser tills det var möjligt att återvända till salen. Tävlingsprogrammen slipades trots att man inte visste när man får delta i tävlingar. Nu i höst närmar sig äntligen dessa tävlingar, och flickorna får visa vad de kan

Den tredje unga personen som belönades var Nina Hautaniemi (artistnamn Nina Kuu). Hon har lyft fram konst och kunnande från Kyrkslätt genom sitt exempel och sin vackra konst. Ninas konst behandlar starkt också landskapet i Kyrkslätt och dess särdrag, så som Ragvalds museum. Nina skapar tecknade figurer som i stor utsträckning också används för att lyfta fram kommunens fritidstjänster. Användning av bilder skapar nya dimensioner, och de ger den goda verksamheten i Kyrkslätt eget djup. Hennes målning med Kalevalatema på muren söder om Kyrktorget har säkert blivit bekant för alla som rört sig i Kyrkslätts centrum.

 

Foto: De individuella glasmedaljerna har designats och gjorts av glaskonstnären Helena Königsbäck.

De individuella glasmedaljerna har designats och gjorts av glaskonstnären Helena Königsbäck.