Gårdsbodens sommardagar en besökarsuccé

08.07.2019 11:43

Kategori: Turism Kultur

Fastän det emellanåt regnade lite så lockade Gårdsbodens sommardagar en stor skara folk under veckoslutet 6–7 juli 2019. Gårdsboden har bjudit på närproducerad mat allt sedan 1993.

När man steg in på gården till Gårdsboden fäste man först uppmärksamheten vid Vuorenpeikon Paja, för det steg en tjock rök från smedens ässja då Simo Oksa smidde nya produkter. Bredvid fanns ett stort stånd vid vilket man kunde köpa självsmidda produkter.

”En gång i tiden kom jag för att rycka in för en smedkompis, och sen dess har jag kommit varje år”, tänkte smeden vid sitt arbete.

Det var stämning av historia i fina hästvagnar. Man kunde också åka i hästvagnarna och njuta av sommardagen. Hästarna har varit viktiga på gården i hundratals år då spannmål och potatis har odlats och sålts ända till Helsingfors.

Gårdsboden har byggts ovanpå en gammal jordkällare, där det har gjorts en genialisk spöklabyrint. Mörkt, trångt, dödskallar, labyrintiskt och blinkande ljus. Usch.

Efter kaffe med kaka dök dessutom Lilli och Maikki upp. Deras bräkande läte hördes långt.  Minna och Christos Granqvist, som upprätthåller Livefarmi i närheten, lär besöka många evenemang tillsammans med dessa två. Det finns alltid rikligt med personer som vill klappa dem och fråga om dem.

Beredningen av Kyrkslätts kulturstrategi, som blir färdig nästa år, är i full gång, vilket stöttas av projektsekreteraren för kulturtjänsterna Jari Kallios sommarturné i kommunens kulturobjekt. Nu var det dags för Gårdsboden.

https://www.facebook.com/maatilapuotigardsboden

https://www.facebook.com/VuorenpeikonPaja

https://www.facebook.com/livefarmi

Maatilapuoti