Friluftsliv i undantagstider

09.04.2020 09:14

Kategori: Boende och miljö Coronasituationen Fritid

Våren är en bra tid för friluftsliv då våren vaknar till liv i den värmande vårsolen - din egen närskog kan vara en överraskande fascinerande plats för utflykter! Om du redan har varit på utflykt i de närbelägna skogarna, bekanta dig med vår webbplats visitkirkkonummi.fi och deras friluftstips i coronatider (på finska). Också Retkipaikka har samlat ihop tips för utflykter under coronavirusepidemin på sin webbplats (på finska).

Under undantagstiden lönar det sig att undvika de mest populära objekten, såsom friluftsområdena i Porkala, Meiko och Linlo, eftersom risken för exponering för coronaviruset ökar då stora folkmassor samlas på samma plats. Läs Forststyrelsens instruktioner i fråga om coronaviruset.

Du beaktar väl också Suomen Latus etikett för dig som motionerar ute - så tar du ansvar under pandemin. Med dessa tips är friluftsliv tryggt för oss alla.

1.       Nu har vi gott om tid för motion. Njut och friska upp dig, men följ alltid myndigheternas anvisningar och föreskrifter.

2.       Om du känner dig ens lite sjuk eller håller på att återhämta dig, stanna hemma.

3.       Undvik sociala kontakter. Motionera endast ensam eller tillsammans med din familj.

4.       Använd dig av närbelägna skogar för motion och avkoppling. Håll dig borta från de populäraste ställena – du kan bekanta dig med finaste natursevärdheterna efter pandemin.

5.       Undvik motionsplatser utomhus, som till exempel utomhusgym, lekparker och vindskydd.

6.       Använd handskar om du måste röra vid ställningar, handtag eller andra ytor.

7.       Också på joggingturen ska du snyta dig endast i en näsduk. Ha med dig en egen skräppåse.

8.       När du passerar och hälsar på människor som kommer emot dig på stigen, ha ett säkerhetsavstånd på minst två meter.

 

Friluftsområdenas parkeringsplatser har varit mycket fulla på sistone. Kom ihåg att följa reglerna alltid när du parkerar. På parkeringsområdet är det viktigt att följa områdets begränsningar och anvisningar – lämna aldrig ditt fordon på en räddningsväg eller parkera det så att det blir svårt att ta sig fram på vägen. Respektera också privata gårdsområden som inte är parkeringsområden.

Keskusmetsä