Festlig invigningsfest i Kantvikin päiväkoti

31.10.2018 10:48

Kategori: Småbarnspedagogik Barn

I måndags ordnades en stämningsfull invigning av Kantvikin päiväkoti. Barnen och personalen flyttade in redan i april, och nu har man fått allt i ordning och bjöd in gäster för att fira både de hela nya och de renoverade lokaliteterna.

För tillfället har daghemmet 93 barn i fem olika grupper. I huset finns plats för totalt sju grupper, och vid årsskiftet grundas ytterligare en grupp.

Siru Jämsänen och Eija Renvall

Daghemmets biträdande föreståndare Siru Jämsänen och föreståndare Eija Renvall hälsade gästerna välkomna.

""Kantvikin päiväkoti har varit en föregångare i att ta i bruk medieteknik. Också gästerna fick bekanta sig med hur daghemmet använder tekniken i vardagen. På festen visades en video om vad som hände när barnen hittade en fjärilslarv i skogen. Barnen har tagit hand om larven och följt med dess utveckling, och allt har också dokumenterats på bild. Men även om tekniken är en del av daghemmets vardag, finns det också andra saker som intresserar barnen.

– När vi planerade festen frågade jag av barnen vilka saker de tycker om, berättade daghemmets föreståndare Eija Renvall. Viktiga saker var att bygga hus, till exempel av lego eller duplo, eller att leka ut, det vill säga helt vanliga saker, som barn alltid har tyckt om.

Festtalet hölls av Raili Santavuori, tidigare direktör för småbarnsfostran i Kyrkslätt. I sitt tal betonade hon att Kantvikin päiväkoti har byggts till en plats som stöder barnens kreativitet och nyfikenhet och den ska möjliggöra delaktighet och interaktion.

– Kantvikin päiväkoti var det första byggprojektet, där man drog upp riktlinjer för hur den pedagogiska miljön skulle se ut, konstaterade Santavouri. I dag är det redan en självklarhet att den pedagogiska planen ska utgöra grunden för daghemsbyggnader och skolhus.

Gästerna fick också hoppa på metron, när förskoleeleverna tog med alla på rundtur för att bekanta sig med lokaliteterna.  Metroturen avslutades i gympasalen där det resenärerna ännu fick prova på medielek i praktiken i form av chroma key-teknik, som också används i film och tv-produktion och ställa sig bakom en blå vägg och välja om de som bakgrundsbild ville ha Eiffeltornet eller en solig sandstrand.  

Raili Santavuori piti juhlapuheen