Det meröppna biblioteket populärt i Masaby

24.09.2019 15:28

Kategori: Seniorer Bibliotek Barn Fritid Unga

I början av maj öppnades Masaby bibliotek på nytt efter renoveringen och då som meröppet bibliotek. Samtidigt förlängdes bibliotekets öppettider med 62 timmar per vecka, och man kan besöka biblioteket varje dag kl. 7–21, utom på fredagar och lördagar, då biblioteket stängs kl. 18. Personalen är inte alltid på plats, men alla tjänster är ändå tillgängliga för kunderna, dvs. på biblioteket kan man som vanligt låna och återlämna böcker, läsa tidningar, använda dator och hämta reserverade böcker.

Kunderna har tacksamt tagit emot reformen. En av stamkunderna är Anniina Sommarhem, som nu på morgonen är på biblioteket med sin 2,5-åriga dotter Aida.

– Vi är hela tiden här, skrattar Anniina. Vi är väldigt ofta här om morgnarna då jag för de äldre syskonen till skolan, och ibland också om kvällarna, då syskonen har träningar där på planen. Om det dåligt väder kommer vi hit med Aida för att läsa böcker. För oss har det varit en stor sak att biblioteket har blivit meröppet.

Under de fyra första månaderna gjordes cirka 3000 biblioteksbesök under meröppettiderna.

– Vi vet antalet besök genom antalet inloggningar, men vi vet förstås inte exakt vad kunderna gör, berättar bibliotekarie Jaana Heimo. Men vi lämnar vanligtvis två kärror för böcker som ska återlämnas, och de är ofta helt fulla. Många kommer säkert hit för att läsa tidningar och använda datorn.

Även om många har befarat att det är mer oroligt på biblioteket när ingen personal är på plats har farhågorna inte besannats.

– Ibland har någon bok eller någon tidning blivit på bordet, men det är ju helt normalt på biblioteket, säger Jaana Heimo.

Och Anniina Sommarhem berättar att det ofta är tystare än normalt under meröppettiderna.

– Här är det ju ibland knäpptyst! Jag var först mycket skeptisk och tänkte att det kan vara oroligt, men jag hade fel. Särskilt om morgnarna är det verkligen lugnt här. Om eftermiddagarna är här skolelever som väntar på att åka hem eller till en hobby, men även de är helt tysta antingen vid datorn eller med sina mobiltelefoner. Biblioteket är klart en trygg plats där man kan tillbringa sin tid.

Masaby bibliotek har blivit familjen Sommarhems bibliotek nummer ett.

– Vi har också bibliotekskort till huvudstadsregionens bibliotek. Men de ligger ofta i anslutning till köpcentrum, och där finns det så mycket oväsen att vi hellre kommer hit med Aida och söker och läser böcker i lugn och ro.

En annan flitig biblioteksbesökare är Seppo Paaso, som redan är pensionär men som tidigare har varit företagare i den byggnad där biblioteket nu finns.

– Det är ju fint att se hur den här byggnaden har förvandlats till ett centralt byhus med såväl bibliotek som ungdoms- och idrottslokaler.

Seppo Paaso besöker biblioteket två gånger i veckan, främst för att läsa tidningar.

– Böcker är mycket viktiga för mig, men jag läser dem främst hemma. På biblioteket läser jag tidningar, för även om jag är intresserad av historia ska man också följa dagens utveckling.

– Jag är verkligen nöjd med de nya öppettiderna. Jag är ofta här om kvällarna, det passar bäst min rytm. Jag har aldrig stött på något osakligt beteende under meröppettiderna. Skolbarnen kan ibland vara glada, men så ska de ju vara, skrattar Seppo Paaso.

För att kunna använda biblioteket under meröppettider måste man registrera sig som meröppetanvändare. Det kan man göra på vilket av Kyrkslätts bibliotek som helst, dvs. i Veikkola, på huvudbiblioteket, på barn- och ungdomsbiblioteket Mesta och på biblioteksbussen – och förstås i Masaby. Personer under 15 år behöver vårdnadshavarens samtycke. Skol- och daghemslärare kan få ett lärarkort med vilket de kan ta med sig hela gruppen till biblioteket.

Jaana Heimo, Kirsi Vaintola och Nina Serow på Masaby bibliotek hälsar kunderna välkomna också under sådana tider de inte är på plats.

Så använder du det meröppna biblioteket:

  1. Registrera dig som meröppetanvändare, det kan du göra på vilket av Kyrkslätts bibliotek som helst.
  2. Under meröppettiderna kommer du in på biblioteket genom att visa streckkoden på bibliotekskortet för läsaren vid ytterdörren och ge din PIN-kod.
  3. Gör på samma sätt vid bibliotekets innerdörr.
  4. Njut av de fina öppettiderna!

Anniina och Aida Sommarhem letar efter Hiiru-böcker