Det första LAN-evenemanget i Masaby ungdomslokal lyckades

20.12.2019 07:26

Kategori: Fritid Ungdoms- och idrottstjänster

Evenemanget Masa-LAN 2019 ordnades i Masaby ungdomslokal natten mellan 13.–14.12.2019. Ordet LAN står för Local Area Network. Datorerna kopplas samman i samma lokalnät. Därefter kan till exempel ett kamratgäng spela på samma server. 

Evenemanget ordnades tack vare ett lyckat engagemang av unga. Idén föddes hösten 2019 i gruppbildningen av de nya sjundeklassarna i Masaby, då man lyfte fram möjligheter att genomföra deras egna idéer i ungdomslokalens utrymmen. Redan när de unga såg utrymmena ansåg de att det är möjligt att ordna ett imponerande LAN-evenemang, och de inledde ju en mycket aktiv kampanj för att få evenemanget ordnat under hösten 2019. I evenemanget, som de unga själva marknadsförde, deltog 18 deltagare.

De unga tog med sig egna datorer till evenemanget. Under kvällen spelades en CS GO-turnering, olika småspel och retrokonsolspel på 8 bitars Nintendo och Super Nintendo. Dessutom ordnade en praktikant som var med på evenemanget två aktivitetspunkter med låg tröskel. CD-skivkastningstävlingen och Muskastningstävlingen var populära sidoaktiviteter för att göra ett avbrott i att titta på rutan.

Utrymmena i Masaby ungdomslokal har bra omständigheter för LAN-verksamheten

Som spelsal fungerade gymnastiksalen i allaktivitetshuset, och de unga bjöds på mat på ett separat café. Dessutom fanns det andra aktiviteter i programmet, bland annat biljard, kortspel och pingis. LAN-evenemanget i Masaby ungdomslokal hölls avsiktligt lite längre, för evenemanget var för Kyrkslätts ungdoms- och idrottstjänster det första av sitt slag. Med tanke på evenemanget och på grund av dess innehåll fanns det två lite större fallgropar vad gäller arrangemang: elektricitet och internet. Evenemanget sammanställdes tillsammans med de unga, och installationen av datorerna i salen och ordnandet av internet lyckades utan större problem. Man fick låna tillbehör med anknytning till arrangemangen av kommunens ADB-enhet.

De ungas respons på responsblanketten var allt som allt mycket positiv. De berömde arrangemangen, stämningen och hela evenemanget. I många responsmeddelanden ansåg de unga att evenemanget gärna hade kunnat förlängas med ett dygn till. Som utvecklingsobjekt ansågs dessutom antalet deltagare för större turneringar. Följande evenemang önskades redan för nästa vår.

Bild: Vid sidan om att spela på datorn blev de unga ivriga att pyssla en egen robotmaskot för LAN-evenemanget.
”I need money”, begärde roboten för att få sin rustning uppgraderad.

Masa-LAN kesti yhteensä 18 tuntia.