De bästa recepten belönades på skolmatsmässan
Kategori: Kyrkslättsdagarna Finland 100 Utbildning Barn Service Unga
Kyrkslätts skolmatsmässa lördag 26.8 fick god respons av besökarna. 860 mässbesökare smakade på skolmaten, både köttsoppan, grönskas-linspajen och Finland 100-temarätten brässerad griskind berömdes av besökarna. Skolmaten tillagas själv och på soppdagarna bakas också semlorna själv. Endast köttbullarna, spenatplättarna och fiskpinnarna köps färdiga.
På mässan ville man påminna om vikten av att äta tillsammans för välbefinnandet. Besökarna hade möjlighet att diskutera med experter på näring och välbefinnande. Olika avtalsleverantörer med sina produkter och bl.a. en näringsterapeut deltog för att berätta om viktiga proteinkällor.
På mässan kunde man bekanta sig med lunchmatsedlarna, info om specialdieter samt den nya mobilappen JAMIX MENU, som kan laddas ner gratis från olika applikationsaffärer.
(vänst.) Kosthållsledaren Maiju Aaltonen, kökschefen Seija Hulkko och kosthållsdirektören Toini Linnanmäki deltar i mässan.
Resultaten från elevernas mellanmåls- och lunchrecepttävling offentliggjordes på mässa
Lägre årskurser
- Laxpasta, grönkåls-morotssallad
- Anna, Kantvikin koulu - Feijoada, ris
- Maire, Masalan koulu
Högre årskurser
- Broiler-pestolasagnette
- Julia, Emma, Veikka, Max, Winellska skolan - Färggrann risotto
- Tuure, Onni, Rasmus, Kirkkoharjun koulu
Utmärkt tillbehör
- Höns-caesarsallad
- Sigrid, Nea, Taija, Elin, Winellska skolan - Pestopasta
- Tara, Cecilia, Robert, Kirkkoharjun koulu
Bästa mellanmål:
- Smoothie och recept på semlor
- Paul, Evi, Max, Matilda, Winellska skolan
Till skolmatsedeln valdes laxpasta, broiler-pestolasagnette, höns-caesarsallad och till temadagslistan feijoada och ris. Smoothien och semlan togs till daghemslistan. Grattis till de fina idéerna!
I skolorna finns ett matråd som består av lärare, elever och kökspersonal. Råden håller kosthållsservicens personal à jour med önskemålen. Det har önskats mer vegetarisk mat men också husmanskost som ugnskorv och pyttipanna.