Cykla tryggt också på vintern

13.11.2019 14:30

Kategori: Idrott och friluftsliv Fritid

Vintern kommer, men det lönar sig inte att ställa cykeln i förrådet. Vintercyklingsveckan firas 18-22.11.2019. Med hjälp av kampanjen #Pyöräilytalvi vill man öka cyklingen under alla årstider.

Måndag 18.11 kl. 7-8 ordnar Länsi-Uudenmaan polkijat en invigning av Pyöräilytalvi (Cykelvintern) i närheten av Kyrkslätts station. Det delas ut lampor till cyklister.

Också Kyrkslätts kommun uppmuntrar kommuninvånarna till vintercykling! Trafikplanerare Marko Suni uppmuntrar alla kommuninvånare att cykla och promenera mera.  ”Attityden avgör, för regelbunden nyttomotion på arbets-, studie- eller butiksfärder ökar konditionen och är ett ställningstagande för sitt eget välmående och klimatet!”, uppmuntrar Suni.

Allt fler fortsätter att cykla även om dagarna blir kortare och snön faller. Vintercykling passar för alla, förutsatt att utrustningen är i ordning. Genom att cykla får man den dagliga idrotten skött, och samtidigt undviker man kollektivtrafikmedlen som stockar sig. Motion ger energi till vardagen mitt i mörkertiden.

""

Lämplig cykelutrustning skyddar mot köld

Vintercykling kräver inga högtekniska cykelkläder, utan man kommer i gång med den basutrustning som man annars också använder när man rör sig ute på vintern. Vid köld lönar det sig att skydda ansiktet mot den bitande kölden.

Halkan kan överraska även cyklisten. Dubbdäck ökar både säkerheten och cyklingskomforten. När nattemperaturen sjunker till minusgrader lönar det sig att byta till dubbdäck. Åtminstone framdäcket bör vara dubbat, för då är det stabilare att styra cykeln. Ett dubbdäck bak ökar väggreppet vid bromsning. Också ett däck med grovt mönster eller djupa fåror är lämpligt för vintercykling. Dessutom lönar det sig att överväga däck som är tjockare än normalt, för de stabiliserar farten. 

Mot mörker och snöyra med skyddsutrustning

Det är viktigt att ha cykelhjälm på sig på vintern på grund av större risk att falla till följd av halka. En hjälmhuva håller huvudet och pannan varma under hjälmen. Varm vind- och vattentät klädsel förebygger obekvämheten som beror på väta och blåst. Det lönar sig också att ägna uppmärksamhet åt val av cykelhandskar för att fingrarna ska hållas varma och inte stelna mitt under färden. Handskarna bör vara sådana att det är möjligt att bromsa tryggt.

Det lönar sig att kämpa mot mörker och snöyra med hjälp av lampor och reflexer. På vintern kan sikten vara sämre av flera orsaker. Skymning och mörker, som hör till årstiden, samt sikthinder, t.ex. snöyra eller plogade snövallar, ökar risken att krocka med en bil. Framför allt under årets mörkaste tid är det viktigt att se till att cykeln och cyklisten syns – särskilt om sikten är sämre på grund av t.ex. vädret. Framljus är obligatoriskt på cykeln, och i och med den nya vägtrafiklagen blir även bakljus obligatoriskt.

Cykeltvätt och -service är särskilt viktigt på vintern

På vintriga vägar blir cykeln lätt våt och lerig. Fukt och salt som blir kvar på cykelytan är inte bra för lackeringsytan, för de ger lätt upphov till rost som så småningom gör ramens struktur skörare. Det vore bäst att förvara cykeln i torra utrymmen inomhus. Det lönar sig att göra lätt cykelservice till en daglig rutin där det ofta enbart räcker med att torka cykeln.

Framför allt är tålamod det viktigaste även när man cyklar på vintern. Man bör reservera mer tid för färder. Genom att undvika brådska minskar man avsevärt risken för olyckor. Det lönar sig att modigt testa vintercykling om man överhuvudtaget har lust att sätta sig i sadeln!

Fem tips för vintercykling: 1. Byt till dubbdäck i god tid. 2. Satsa på cykellampor och reflexer. 3. Klä dig enligt vädret. 4. Förvara cykeln inomhus eller under tak. 5. Använd hellre sidoväskor än ryggsäck.

Mer information på Cykelförbundets kampanjsidor: https://pyorailytalvi.fi/

Länsi-Uudenmaan Polkijat ordnar Pyöäräilytalvi (Cykelvintern) -evenemanget 18.11 med start kl. 7 utanför Kyrkslätts station i samarbete med projektet för främjande av hållbara resor i Kyrkslätts kommun. Länk till Facebook-evenemanget: https://www.facebook.com/events/693905844449930/

Talvipyöräily