Cykelveckan firas 28.8-5.9.2021

27.08.2021 09:30

Kategori: Idrott och friluftsliv Fritid

Under den nationella Cykelveckan 28.8–25.9 uppmuntras människor att cykla i Kyrkslätt, och veckans huvudtema är Välkommen cyklist. Vi önskar alltså alla cyklister välkomna i trafiken, till caféerna, till butikerna och andra tjänster under den nationella Cykelveckan.

I Kyrkslätt är många ståtliga naturobjekt lättillgängliga med cykel, eller du kan fara på en kvällsrunda och pröva på Munkängsstigens nya cykelled, som öppnades i somras och som löper från Kyrkslätts centrum till Tolls.

Cykelveckan siktar på att öka cykling på alla sträckor, uppmuntra människorna att fundera på sina trafikval, öka människornas medvetenhet om nyttan av cykling och stärka cyklingens status i trafikplaneringsarbetet. Mer information om cykelveckan och temadagarna (på finska) hittar du här:  

https://pyorailyvuosi.fi/pyorailyviikko/

En cyklist beundrar solnedgången från ett berg. Bild: Anu Ylämurto

Under Cykelveckans öppningsdag 28. firar vi temadagen Cykeln i skick. Cykelveckan till ära är det bra att regelbundet utföra service på cykeln, vilket man också kan göra själv hemma. För basservice behöver du ett tvättfat, diskmedel, en borste eller en svamp, en handduk, kedjeolja, en pump och några basverktyg.

Tips för cykelservice

  •  Tvätta cykeln med varmt vatten och milt tvättmedel (t.ex. utspätt diskmedel). I tvätten kan du utnyttja till exempel en gammal tandborste eller diskborste. Skölj och torka cykeln omsorgsfullt.

  • Smörj cykelns kedjor med kedjeolja och kontrollera kedjornas skick. Låt oljan suga sig in och torka all extra olja bort.

  • Kontrollera bromsklossarnas skick och byt dem vid behov ut mot nya. Kontrollera också växel- och bromsvajrarnas skick.

  • Se till att däcken är körbara och att det inte finns hål eller sprickor i dem. Pumpa tillräckligt med luft i däcken. Det rekommenderade lufttrycket står i allmänhet på sidan av däcket.

  • Kontrollera cykelns lyktor och reflexer. Enligt lagen ska cyklisten använda vitt eller ljusgult framljus och rött bakljus under skymning eller mörker.

  • Kontrollera till sist att cykelns alla skruvar och muttrar är ordentligt spända. Se till att ingenting skramlar och att cykeln inte avger något extra ljud när du cyklar. Far på en cykeltur med servad cykel!

Källor och mer information om cykelservice:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/04/12/pyoran-huoltovinkit (på finska)

https://www.tunturi.se/underhall-ratt/

Cykelveckans logo