Cykelns baklykta - obligatorisk tilläggsutrustning då man kör i skymning eller mörker

11.09.2020 08:00

Kategori: Gator och vägar Barn Seniorer Idrott och friluftsliv Boende och miljö Unga Fritid Info, kundtjänst, beslutsfattande och förvaltning

I och med den nya vägtrafiklagen 1.6.2020 har det varit obligatoriskt med en röd baklykta på cyklar om man cyklar i skymning eller mörker eller om sikten är dåligt på grund av dåligt väder eller annan orsak. Lyktan kan också fästas på föraren t.ex. på hjälpen, jackan eller ryggsäcken istället för på cykeln. I och med den nya lagen försöker man förbättra säkerheten för cykeltrafiken så att cyklisten är bättre synlig framifrån och bakifrån. Polisen kan förelägga en avgift för trafikförseelse på 40 euro om man kör utan belysning.

Minneslista för cykelns utrustning:

  •  Framlykta med vitt eller ljusgult ljus
  • Röd baklykta
  • Reflexer fram, bak och på sidorna
  • Ringklocka
  • Fungerande bromsar

Då de mörka höstkvällarna och -morgnarna närmar sig är det bra att kolla att cykelns utrustning är i skick. Idag firas cykelveckans Cykla till butiken-dag, så nu är det lämpligt att cykla till den lokala butiken och samtidigt inhandla den lagstadgade baklyktan om din cykel ännu saknar en sådan. Röda baklyktor för cyklar säljs t.ex. i de större butikerna och i sportaffärer. De billigaste baklyktorna kostar några euro.

Kom ihåg att delta i fototävlingen under cykelveckan i Kyrkslätt!

https://q.surveypal.com/Kirkkonummen-kuvakilpailu

Cykelveckan 5.-13.9.2020