Börja frivilligt stöda barn och unga

19.09.2019 10:48

Kategori: Barn Unga Vård- och omsorgsväsendet

”Det är fint att få delta i barnets liv och uppleva hur barnen börjar lita på oss stödvuxna.”
”Det bästa med att fungera som stödfamilj är att se stödbarnets glada ansikte när vi träffas.”
”Det är en glädje att vara tillsammans med barn och syssla med allt möjligt.”

Ibland kan barnfamiljernas vardag vara utmanande och orken sätts på prov, och inom familjens närmaste krets finns det inte nödvändigtvis några släktingar eller vänner som kan hjälpa. Skulle du också bli frivillig stödperson eller stödfamilj för ett barn eller en ung som behöver stöd? Som frivillig stödfamilj eller -person fungerar du som stöd för ett barn eller en ung som anses dra nytta av den tid och den uppmärksamhet som en vuxen utanför familjen ger. Om du är över 18 år, din livssituation är stabil och du har möjlighet att förbinda dig i verksamheten kan du vara den person vi söker.

Stödpersonen träffar barnet eller den unga enligt överenskommelse 2–4 gånger per månad några timmar åt gången. Stödpersonen är en vuxen som barnet eller den unga kan lita på, en bra lyssnare och samtalspartner med vilken man kan syssla med bland annat hobbyer.

Stödfamiljen hjälper familjen genom att ta ett barn eller ett syskonpar till sig över natten i genomsnitt ett veckoslut i månaden.
Följande kan fungera som stödfamilj:

  • en barnfamilj
  • ett par utan barn
  • en ensamboende
  • en familj lik mormors/farmors

Innan man börjar verksamheten ska man delta i en avgiftsfri kurs för stödfamiljer. Kyrkslätts kommun ordnar stödfamiljskurser 1-2 gånger om året. Före tillträdet till kursen hålls en intervju, och hos dem som vill bli stödfamiljer görs också ett hembesök. Dessutom ska alla som avser bli stödpersoner och stödfamiljer visa upp ett straffregisterutdrag. För stödverksamheten betalas arvode och kostnadsersättning.

Mer information om verksamheten får du av stödfamiljekoordinatorn tfn 040 -1269598 eller på kommunens webbplats, där du kan fylla i ett elektroniskt formulär. Dessutom kan du ta kontakt per e-post tukiperhetoiminta@kirkkonummi.fi

OBS. Nästa stödpersons- och stödfamiljekurs ordnas i oktober:
to 24.10 kl. 17.30-19.30 / lö-sö 26-27.10 kl. 10-16 / må 28.10 kl. 17.30-19.30.  

Barnen på bryggan