Bildkonstskolans Trollmatta flyger till invigningen av biblioteket Ode

28.11.2018 16:51

Kategori: Barn Unga Kultur

Det nya centrumbiblioteket Ode i Helsingfors invigs på onsdag 5.12.2018. Bildkonstskolan i Kyrkslätt har deltagit genom att skapa ett imponerande verk till invigningen. Verket är en Trollmatta-ljudinstallation, som berättar berättelser på inte mindre än 16 olika språk. Avsikten med mattan är att uppmuntra barn och familjer att dela sina läs- och bokupplevelser och att ge möjlighet att lyssna till främmande språk på ett lekfullt sätt.

Trollmattan berättar berättelser när man går på den. Mattan består av bilder som bildkonstskolans elever har målat och de är relaterade till många olika slags berättelser eller böcker.

– Eleverna fick själva välja vilken berättelse de vill lyfta fram i sin bild, berättar bildkonstlärare Outi Korhonen, som varit handledare för projektet. Vi bad dem fundera över berättelser eller böcker som de minns bra. Barnens bilder har inspirerats bland annat av Harry Potter, Bröderna Lejonhjärta, Stephen Kings Det, Rödluvan, Rapunzel, sagan om fågeln Fenix, Warriors-serien, Sixten och Blixten, Hungerspelen, Kalle Anka, Mumin m.fl. Vi har bett barnen att undvika direkta bildcitat.

Hastigheten på de berättelser Trollmattan berättar varierar enligt hur snabbt man rör sig på mattan. Som ljudmaterial används ljudböcker från Lukulumo och bland språken har man lyft fram de språk som talas mest i huvudstadsregionen. Mattans ljudteknik byggs upp av ljudkonstnären och pedagogen i elektroakustisk musik Alejandro Olarte.

– Projektet har haft en mycket stram tidtabell, och till en början hade vi svårt att få användarrättigheter till de ljudböcker vi önskade, berättar Outi Korhonen. Via Lukulumo fick som tur är alla de 16 språk vi önskade från ett och samma ställe och tillstånd att använda dem. Det material som Lukulumo erbjuder är Eva Lindströms bok ”Apan och jag” översatt till 16 olika språk. Dessutom har vi fått tillstånd av förlaget Scansom som ger ut böcker på somaliska och förlaget Hegas som ger ut böcker på arabiska. Det internationella LibriVox-ljudboksbiblioteket erbjuder också ljudböcker som inte är upphovsrättsskyddade och det kan hända att vi kompletterar med dem. Om – och förhoppningsvis när – Trollmattan används någon gång igen så är det enkelt att ändra och utöka ljudmaterialet.

En stor del av bildkonstskolans grupper har deltagit i projektet. Alla har använt samma teknik och temat har varit detsamma, men lärarna har behandlat temat på lite olika sätt i olika grupper.

– Vi är verkligt glada över hur skickligt och kreativt eleverna lyckades skapa sina egna bilder och få in så många olika slags världar i mattan, berättar Outi Korhonen. Mattan blev finare än vi någonsin kunde föreställa oss och vi fick så många bitar att vi fick göra en dubbelt så stor matta som vi hade tänkt oss. Också en grupp i bildkonstskolan i Ingå har deltagit med bilder. För lärarna blev det mera jobb med att stryka och tvätta och nu har vi massor att sy, men vi har alla varit motiverade ända till slut. Och vi är jättestolta när vi brer ut Trollmattan på golvet i Ode inför invigningen!

Invigningen av Ode är ett öppet evenemang 5–6.12. Välkommen med! Mattan finns framställd under öppningsdagarna. Trollmattan finns i grupprum 20126 på andra våningen.

En del av trollmattan, bild av Gryffindor