Bibliotekarie Sanna Pääkkö: Skönt att ha ett jobb det alltid är trevligt att gå till

13.09.2019 09:00

Kategori: Bibliotek Info, kundtjänst, beslutsfattande och förvaltning

Jag ringer på dörrklockan på Munkkullavägen 9 utanför bibliotekets förvaltnings- och upphandlinglokaliteter. Bibliotekarie Sanna Pääkkö kommer om en stund leende till dörren, och vi går upp för trapporna till bibliotekets lokaler på andra våningen. Efter en rundtur sätter vi oss ner, tar en kopp kaffe och pratar om Sannas jobb på Kyrkslätts bibliotek.

Sanna, som är från Limingo, har jobbat på Kyrkslätts bibliotek i 7,5 år. Biblioteksväsendet är bekant för Sanna sedan hon var liten.

-Jag läste Astrid Lindgrens alla böcker, Fem-böckerna och Kitty-böckerna. Där övergick jag sedan till vuxenavdelningen när det inte fanns något kvar att läsa på barnavdelningen, berättar Sanna Pääkkö.

-Jag kom hit till Kyrkslätt ursprungligen som vikarie för en alterneringsledig kollega. Under årens lopp har jag bland annat jobbat på bokbussen och på vuxenavdelningen på biblioteket. I själva verket gick jag tillbaka till mina rötter när jag övergick tillbaka till bokbussen. [HJ1] Jag uppdaterar också bibliotekets Facebook- och Twitter-konton, leder bibliotekets grupper för sociala medier och evenemang och läsecirkeln på huvudbiblioteket, berättar Pääkkö.

Vi arbetar ju för kunderna!

-Jag tycker om när det är lämpligt bråttom och man har många järn i elden. På morgonen vet man inte vad eftermiddagen för med sig. Det bästa med mitt jobb är kunderna och att möta människor, för vi gör ju det här arbetet för kunderna! Vi samarbetar också mycket med olika grupper och föreningar. Vi strävar alltid efter att delta när vi blir inbjudna.

-Det är fint att barn läser så mycket i skolan och att lärarna tar med sig grupper till biblioteket. Barn frågar ofta efter lästips, och det är verkligen skönt när man kan presentera en bokserie som är ny för barnen. För tillfället hör särskilt Minecraft- och djurböckerna till barnens favoriter. Jag har en 9-årig dotter som också hjälper mig att hänga med min tid, skrattar Sanna.

-Jag tycker jättemycket om mitt jobb, man kan säga att jag älskar mitt jobb! Det är skönt att ha ett jobb det alltid är trevligt att gå till, och jag har ännu inte en enda gång blivit irriterad på grund av jobbet.  Det finns också lämpligt med utmaningar i mitt jobb. Min arbetsplats har en tillåtande och uppmuntrande atmosfär, som ger mig möjligheter att prova nya saker.

God stämning och lämpligt med liv till det nya huvudbiblioteket

-Jag väntar mycket på att det nya huvudbiblioteket ska bli färdigt. Flyttningen är en stor operation, och vi förbereder oss med ett leende för att flytta. Min nya uppgift är att koordinera samarbetet i det nya huset. Vi vill att det alltid är en god stämning på biblioteket och vi vill erbjuda våra kunder det bästa.

-Det nya huvudbiblioteket är också mycket annat än bara ett traditionellt bibliotekshus. Där kommer också ungdomstjänsterna, centrums invånarpark, musiklekskolan och caféet, som upprätthålls av Toimari, att ha verksamhet. Det kommer alltså att finnas lämpligt med liv i huset. Vi samordnar olika arbetskulturer, och vi är alla entusiastiska över att vi får bygga något nytt tillsammans, berättar Sanna.

-Jag är jätteglad över att jag har hittat ett underbart jobb inom min egen bransch, konstaterar Sanna Pääkkö som avslutning på pratstunden när vi går nerför trapporna mot ytterdörren.

Intervjun är en del av serien På jobb hos oss, där anställda inom Kyrkslätts kommun berättar om sitt eget jobb.Bibliotekarie Sanna Pääkkö